Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Knihovny v kraji oslaví již podesáté Březen, měsíc čtenářů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 02. 2019 00:00

Sdílet článek

Březen, měsíc čtenářů na podporu čtenářské gramotnosti si připomene v celé zemi více než 400 knihoven. Krajská vědecká knihovna v Liberci připravila pro návštěvníky zajímavý program. Mezi nejzajímavější bude určitě patřit publikace švédské historičky a bohemistky českého původu Blanky Karlsson Komenský a Finspongský rukopis nebo obrazová kniha 25 let Benefičních koncertů pro Grabštejn.

Březnový program v knihovně v Liberci se zaměří na děti i dospělé. V sobotu 2. března od 10 hodin je možné zhlédnout divadelní představení „V jednom lese, v jednom domku“. V pondělí 18. března bude ve vstupních prostorách knihovny otevřena Burza knih. Milovníky společenských a deskových her pak knihovna zve na Velké herní dopoledne, které se uskuteční v sobotu 23. března.

„V dnešní velice rychlé době je čím dál složitější najít čas na zklidnění a chvíli jen pro sebe. A právě čas s knihou takovou chvílí bývá. K potřebě číst knihy člověk nedojde sám od sebe. To se stává výjimečně. Je na rodičích, aby své děti vedli k četbě. A děti si potom lásku ke knihám uchovají po celý život. Naše knihovny jim v tom významně pomáhají,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Mimo Krajskou vědeckou knihovnu si Březen, měsíc čtenářů připomeneme i v dalších knihovnách. Městská knihovna Antonína Marka v Turnově nabízí setkání s Ivanem Fílou pod názvem Muž, který stál v cestě. Uskuteční se v úterý 12. března v rámci cyklu Večer Na Sboře. Dále je na programu ve čtvrtek 28. března autorské čtení spisovatelky Ivy Pekárkové v nové pobočce knihovny na vlakovém nádraží v Turnově. Za vidění určitě stojí i výstava s názvem „Ztracená generace“, která vznikla u příležitosti stoletého výročí 1. světové války a zachycuje bratry Čapky mezi přáteli v okruhu umělců sdružených kolem kavárny Union. Výstava potrvá do 30. března 2019 a je ji možné navštívit v Galerii Na schodech.

Městská knihovna Semily zve na křest své nové knížky pro děti od 4 do 8 let „Objevuj Semily s Krákorkou“. Slavnostní křest proběhne ve čtvrtek 14. března 2019 od 17 hodin v oddělení pro dospělé. Knížka je společným dílem knihovnic z oddělení pro děti a mládež, Petry Luňákové a Jany Baánové, a příběh oživil veselými ilustracemi Viktor Blažek.

V Městské knihovně v Jablonci nad Nisou můžete v březnu navštívit dvě výstavy, a to „Krajina a zátiší“ a výstavu „Cestami proměn“, kterou organizátoři připravili ke 100. výročí zákona o veřejných knihovnách obecních ze dne 22. července 1919.

Kromě akcí pro čtenáře se v březnu i soutěží. Letos se jedná o soutěž čtenář roku 2019, tzv. Mistra četby, kdy v průběhu března budou vybírání čtenáři muži se zajímavým „čtenářským příběhem“. Celostátního vítěze pak ocení na předávání cen Magnesia Litera 2019.

Vyvrcholením celého měsíce března bude již devatenáctá Noc s Andersenem, která letos vychází na 29. března. Děti si tak budou moci vyzkoušet, jaké je to strávit celou noc v knihovně. Např. v Městské knihovně v České Lípě budete moci tuto noc strávit nejen s Andersenem, ale i s Ferdou Mravencem a jeho přáteli.

Bližší informace o programu jednotlivých knihoven naleznete na jejich webových stránkách.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky