Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Komise pro veřejnou správu a legislativu Rady AKČR doporučila hejtmanům odmítnout nesystémový věcný záměr zákona o stavebních úřadech

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 03. 2013 15:09

Sdílet článek

 

Poprvé ve 4. volebním období zasedla k jednání Komise pro veřejnou správu a legislativu Rady AK ČR, kterou vede liberecký hejtman Martin Půta.

Po dvoudenním jednání v libereckém Centru Babylon a sídle Krajského úřadu LK přijala komise řadu důležitých usnesení a závěrů.

„Komise vzala na vědomí aktuální stav vládní novely zákona o krajích a obcích, který je možno považovat za akceptovatelný, na rozdíl od původního návrhu, který by znamenal neskutečné komplikace ve fungování krajů a obcí,“ řekl hejtman.

Komise dále mimo jiné doporučuje Radě AK:

 

  1. ocenit rozhodnutí Ministerstva vnitra oddělit právní postavení úředníků samosprávy a státní správy vytvořením duální právní úpravy se zachováním zákona č. 312/2002 Sb., pokud jde o připravovanou novelu tohoto zákona, měly by změny být spíše minimální s respektováním názoru zástupců samospráv
  2. podpořit záměr MV pokud jde o procesní modelování jednotlivých agend
  3. upozornit na nutnost dokončení reformy ústřední státní správy, bez něhož nelze realizovat reformu v území

 

Dále doporučuje Radě AK:

 

  1. razantně odmítnout absolutně nesystémový věcný záměr zákona o stavebních úřadech, který představou vytvoření struktury zvláštních státních stavebních úřadů v území popírá nikým nezrušený spojený model výkonu veřejné správy,
  2. podpořit existenci a zachování spojeného modelu veřejné správy a odmítnout pro futurum všechny rezortní návrhy na jeho postupné odbourávání

 

Pokud jde o diskuze o změnách v odměňování členů zastupitelstva, doporučujeme ustoupit od požadavku na 10% navýšení stávajících odměn. Chceme řešit změny v odměňování členů zastupitelstev systémově, například změnou nastavených parametrů,“ uvedl Martin Půta s tím, že do pracovní skupiny, která by se měla odměňováním členů zastupitelstev krajů zabývat, byli navržení JUDr. Jaroslav Oulehla, předseda legislativního výboru Zastupitelstva kraje Vysočina, liberecký zastupitel Jan Korytář a Ing. Jaroslav Folprecht, ředitel KÚ Pardubického kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky