Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kořenovská zubačka hledá jméno a podobu maskota

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 03. 2011 15:19

Sdílet článek

 

Zubačka Tanvald – Kořenov – Harrachov je nejstrmější a zároveň jedinou ozubnicovou železnicí v Česku. V roce 1992 byla prohlášena za kulturní památku a od roku 2003 se o její revitalizaci a propagaci stará obecně prospěšná společnost Železniční společnost Tanvald.

„Uspěli jsme  v rámcimikroprojektů Euroregionu Nisa s projektem „Rozšíření Muzea ozubnicové železnice o kulturní ainformační prostor, popularizace trati Tanvald - Harrachov - Szklarska Poreba a její zpřístupnění pro děti“. V rámci projektu dojde k rozšíření Muzea ozubnicové dráhy v Kořenově a byla vyhlášena soutěžpro veřejnost „Zubačka hledá maskota,“ uvedl Petr Prokeš

Ředitel Železniční společnost Tanvald, o.p.s.

.Legenda je taková: „V Polubenském tunelu, nejdelším tunelu na trati, který byl uveden do provozu v roce 1902, žije od té doby dobrotivý ochránce Zubačky. Ten se stará o celou trať a nedopustí, aby se jí a lidem, kteří po ní cestují, stalo něco zlého. Bohužel je velmi plachý, a proto ho zatím vidělo velmi málo lidí, kteří o něm zanechali pouze drobná svědectví. Uplynulo už mnoho let a na dobrotivého ochránce Zubačky se téměř zapomnělo. Jistě si proto dovedete představit naši velikou radost, když se k nám nedávno donesla zpráva, že byl opět spatřen jedním z malých cestujících vlaků, stoupajících vzhůru do kopců Jizerských hor a Krkonoš. Vydejte se tedy s námi Zubačkou za jejím dobrotivým ochráncem, zahlédnout ho můžete jen z vlaku (proto vlaky vedené Zubačkou v Polubenském tunelu nesvítí).

Mějte ovšem na paměti naši radu – nikdy se nesnažte za ním dostat pěšky, nemá to rád a mohl by Vám provést nějakou zlomyslnost... Pomozte nám prosím najít podobu tohoto tajemného obyvatele Polubenského tunelu a nakreslete či jinak ztvárněte jeho podobu. Stejně tak neznáme jeho jméno.

Zkoušeli jsme ho vyvolávat různými jmény, krátkými i dlouhými, domácími i cizími, ale na žádné

neslyšel a žádné z nich ho k nám nepřilákalo. Zkuste proto přijít i na jméno onoho dobrotivého

ochránce Zubačky, třeba se Vám podaří jej uhádnout a strážce naší dráhy nám konečně ukáže svou

tvář.

Termín pro podání návrhů je 30. 4. 2011 a nejlepší díla budou vystavena v Muzeu ozubnicové dráhy v Kořenově. Své návrhy mohou zájemci odevzdávat v infocentru v Tanvaldě (otevřeno v pondělí až pátek 9 – 17 h, v sobotu 9 – 12 h) či zaslat poštou na adresu: Železniční společnost Tanvald o.p.s., Krkonošská 256, 468 41 Tanvald. Nezapomeňte prosím uvést své jméno, adresu a telefonní kontakt.

Nejlepší návrhy budou vyhlášeny na první nostalgické jízdě na Zubačce v sobotu 28. 5. 2011

v Kořenově. Pro zúčastněné je připravena řada zajímavých cen: volné jízdenky na historické vlaky

Zubačky, volné vstupenky do Muzea ozubnicové dráhy v Kořenově a upomínkové předměty.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky