Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj a výzkumné organizace podpoří v podnikatelském inkubátoru projekty začínajících firem

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 27. 11. 2017 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ještě výrazněji chce Liberecký kraj podporovat začínající firmy a start jejich podnikání. Přispět k tomu má podnikatelský inkubátor Lipo.ink. Klíčová je při tom spolupráce s výzkumnými organizacemi. Memorandum o spolupráci dnes podepsali hejtman Martin Půta s prof. Ing. Miroslavem Václavíkem, CSc., předsedou představenstva VÚTS, a.s. a s Ing. Jiřím Truhlářem, jednatelem společnosti MemBrain s.r.o. Významná regionální instituce Lipo.ink vznikne v jedné z hal bývalého Výzkumného ústavu textilních strojů, kde byla memoranda podepsána.

Uzavřením memorand navazují obě organizace na dlouhodobou spolupráci s krajem při vytváření podmínek pro výzkum, vývoj, inovace a přenos jejich výsledků do praxe. Smluvní strany se budou společně podílet na podpoře a realizaci inovačních projektů a myšlenek zejména v technických oborech s cílem trvalého zvyšování konkurenceschopnosti v Libereckém kraji.

„Vážím si spolupráce s oběma výzkumnými organizacemi. Společnosti VÚTS, a.s. a MemBrain s.r.o. mají řadu odborníků, kteří mohou začínajícím firmám v technických oborech předat mnoho zkušeností, a proto je partnerství v tomto směru důležité. Věřím, že díky společnému úsilí vzniknou v našem průmyslovém regionu nové inovační firmy a nové výrobky s vyšší přidanou hodnotou,“ uvedl při slavnostním podpisu memorand hejtman Martin Půta.

Podnikatelský inkubátor podporuje také řada významných firem a úspěšných podnikatelů, kteří projevili zájem podílet se na jeho aktivitách především svými zkušenostmi z praxe. „Jsem velice rád, že je záměr Lipo.ink podpořen i výzkumnými organizacemi z našeho regionu. Těším se na spolupráce a vzájemné obohacování se. Než inovační centrum vznikne, budeme pracovat na aktivitách, které podporují vznik start-up firem v tzv. virtuálním inkubátoru,“ říká Philipp Roden, ředitel Lipo.ink.

Téma zkvalitňování prostředí pro výzkum, vývoj a inovace v Libereckém kraji je ohniskem našeho zájmu, a proto jsme se s Libereckým krajem dohodli na vzájemné spolupráci v rámci inovačního centra. Z naší strany se bude jednat především o poradenství technologickým firmám zaměřeným na výzkum, vývoj a zhotovení strojů a zařízení pro zpracovatelský průmysl,“ popisuje spolupráci na projektu profesor Miroslav Václavík, generální ředitel VÚTS, a.s.

Svoji činnost zaměřujeme především na výzkum a inovační aktivity v oblasti membránových procesů, zejména pak na přenos výsledků výzkumu do komerční praxe. Rádi tedy podpoříme rozvoj začínajících i etablovaných firem s inovačním potenciálem v technických i technologických oborech, přičemž můžeme umožnit klientům podnikatelského inkubátoru také přístup k technologickému a přístrojovému vybavení,“ říká ke spolupráci jednatel společnosti MemBrain s.r.o. Jiří Truhlář.

V současné chvíli se projekt nachází ve fázi přípravy projektové žádosti do příslušné výzvy Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. V případě, že s žádostí
o dotaci uspějeme, vznikne inovační centrum v prostorách bývalých dílen Výzkumného ústavu textilních strojů, které bezprostředně navazují na sídlo kraje. Nyní vytváříme síť subjektů a jednotlivých odborníků, kteří se budou na programech pro začínající i již zavedené firmy podílet
,“ uzavírá radní Radka Loučková Kotasová.

Tato aktivita je realizována v rámci projektu "Smart akcelerátor Libereckého kraje" s reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000848

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky