Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj daroval pracovníkům IZS ochranné nanopomůcky, které nechal vyrobit

Andrea Fulková

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 06. 05. 2020 12:55
  • Covid-19

Sdílet článek

Liberecký kraj v době začátku celorepublikového stavu nouze vyhlášeného kvůli koronaviru nečekal na pomoc vlády České republiky a sám začal vyjednávat možnost a způsoby výroby osobních ochranných pomůcek přímo v regionu. Ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a s místními společnostmi DryLock Technologies s.r.o. a Elmarco s.r.o., které podnikají ve výrobě netkaných textilií a nanomateriálů, byl kraj schopen během několika dnů zajistit výrobu 100.000 ks nanofiltrů denně. Liberecký kraj jimi zásoboval zdravotníky, hasiče, policisty i pracovníky v sociálních a pobytových službách.

„Znovu bych chtěl poděkovat všem, kteří se na výrobě podíleli. Díky nim jsme byli schopni zajistit statisíce potřebných nanoroušek a nanofiltrů pro všechny v první linii. Děkuji také všem, kteří zcela nezjištně a ze své vlastní vůle pomáhali, kde bylo a stále je potřeba, šili bavlněné roušky, nakupovali seniorům a věnovali čas i energii tam, kde bylo a je třeba,“ řekl hejtman Martin Půta.

Celkem k dnešnímu datu nechal Liberecký kraj vyrobit a ušít 109.469 kusů nanoroušek a 2.079.450 kusů nanofiltrů. Tyto ochranné pomůcky vždy zdarma putovaly členům Integrovaného záchranného systému nejen v kraji, ale také v dalších regionech. Kraj například daroval 100.000 kusů nanofiltrů Krajskému ředitelství policie Libereckého kraje a 230.000 kusů nanofiltrů Generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Protože celková hodnota ochranných pomůcek poskytnutých jednotlivým složkám IZS přesahuje výši 100.000 Kč, musí v souladu se zákonem schválit výše uvedené dary v částce 3.300.000 Kč Zastupitelstvo Libereckého kraje na svém květnovém jednání. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky