Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj ocení mistry tradičních řemesel

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 04. 2019 00:00

Sdílet článek

Další dva vybraní řemeslníci, kteří se věnují tradičním oborům našeho regionu, získají titul „Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje“. O ocenění rozhodli krajští radní na svém včerejším jednání. Titulem „Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje“ se budou moci pyšnit Václav Plechatý z Liberce, který se řadí mezi uznávané řezbáře, a Arnošt Möller z Ohrazenic u Turnova za ručně zhotovované kožené výrobky.

O ocenění rozhodli krajští radní na základě předložených nominací a zpracovaných podkladů Muzeem Českého ráje v Turnově, které je pověřeným pracovištěm péče o tradiční lidovou kulturu v kraji.

„V našem kraji působí celá řada skvělých řemeslníků, kteří při své práci používají tradiční postupy, které by měly zůstat zachovány pro další generace. Jejich dovedností a znalostí si velmi vážíme. Titul Mistr tradiční rukodělné výroby je uznáním a také dokladem respektu a obdivu k jejich práci,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Návrhy na udělení titulu mohou předkládat vědecké a odborné instituce, muzea, občanská sdružení, neziskové a zájmové organizace, fyzické osoby působící v daném oboru a orgány státní správy a samosprávy.

Mistry tradičních řemesel oceňuje Liberecký kraj od roku 2012 a celkem již titul získalo 19 řemeslníků z nejrůznějších oborů typických pro náš region.

Ocenění si řemeslníci slavnostně převezmou v rámci programu Staročeských řemeslnických trhů v Turnově, které se uskuteční od 25. do 26. května 2019.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky