Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podepsal smlouvu o spolupráci s Hospicovou péčí sv. Zdislavy jako velký krok ke kamennému hospici

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 09. 2010 16:30

Sdílet článek

 

Rada kraje v rámci postupných kroků směřujících k výstavbě kamenného hospice schválila uzavření smlouvy o spolupráci s Hospicovou péčí  sv. Zdislavy o.p.s. Ani v této  době, v kraji zasaženém povodněmi a následně v době odstraňování škod po povodních, tak nezanikla myšlenka podpory zajištění hospicové a palitativní péče, kterou si současná reprezentace kraje zvolila jako jednu ze svých priorit.

„Rada LK v rámci postupných kroků směřujících k výstavbě kamenného hospice odsouhlasila uzavření smlouvy o spolupráci s Hospicovou péčí sv. Zdislavy o.p.s.

Jedná se o zásadní dokument, který povede k naplnění cíle rady LK a to je uskutečňování reálných kroků vedoucích k výstavbě kamenného hospice.

V této smlouvě se již reálně hovoří o termínech přípravy projektové dokumentace a dále i o finanční podpoře LK a to ve výši 2 mil. Kč, z čehož vyplývá, že na přelomu roku 2011-2012 začnou stavební práce, které povedou k výstavbě kamenného hospice v našem kraji.

Touto smlouvou bude mít LK daleko vetší prostor při jednáních o možných lokalitách na výstavbu kamenného hospice. Můžu potvrdit, že už v této chvíli jednání probíhají a předpokládám, že výsledky budou jasné do konce měsíce září.

LK a společnost sv. Zdislava se zároveň v této smlouvě zavazují iniciovat v nejbližší době založení subjektu, jehož členy budou kromě společnosti a LK i města a obce LK, která budou mít zájem finančně se podílet jak na samotné výstavbě, tak i na provozu kamenného hospice.

LK se v této smlouvě zavazuje k uvolňování finančních prostředků na provoz hospice a to ve výši až do 15%, maximálně však 5.000.000,-Kč.

Tato smlouva řeší i dotaci na samotnou výstavbu, která bude řešena až po samotném obdržení stavebního povolení další smlouvou mezi LK a sv. Zdislavou.

Důvody proč byla uzavřena spolupráce mezi LK a sv. Zdislavou- Dlouhodobá spolupráce v paliativní a hospicové péči, jediný subjekt který poskytuje tento druh služby na území LK, Zájem sdružení provozovat hospic.

Při tvorbě této dohody jsme vycházeli ze zkušeností kolegů z jiných krajů.

Myslím, že touto smlouvou byl dán skutečný základ pro iniciaci vybudování kamenného hospice v našem kraji,“ řekl Pavel Petráček (ČSSD).

 

 

Rekapitulace:

 

  • Od konce roku 2009 poskytuje obecně prospěšná společnost Hospicová péče sv. Zdislavy o.p.s. na území Libereckého krajeterénní hospicovou péči.
  • Při Krajské nemocnici Liberec, a.s, Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a.s.              a Nemocnici s poliklinikou Semily byly zřízeny na podporu paliativního                      a hospicového hnutí tzv. Rodinné pokoje. V žádném případě to není náhrada               za kamenný hospic, ale předstupeň možného fungování paliativního lůžka                  v nemocnicích jako odlehčovací služby, která by měla sloužit pro rodiny, jenž pečují o svého blízkého v terminálním stádiu nemoci v domácím prostředí. Další možné využití těchto pokojů je ve prospěch pacientů, kteří čekají na umístění v lůžkovém hospicu a není možné jim zabezpečit služby v terénu či v nemocnici. Zahájení provozu Rodinného pokoje je jedním z kroků, který umožňuje zkvalitnit péči pro pacienty         v terminální fázi jejich života a jejich blízkým. Umožní také zkvalitnit i odbornou přípravu zdravotnického personálu a to jak z řad pracovníků nemocnice,                    tak i poskytovatelů domácí péče. Stává se tak jedním z odborných pracovišť, které bude sloužit ke vzdělávání a přípravě budoucích zájemců o práci v lůžkovém hospici.
  • V rámci Grantového fondu Libereckého kraje Program č. G-27 Program podpory hospicové a paliativní péče bylo rozděleno vůbec poprvé v historii existence Libereckého kraje mezi poskytovatele zajišťující péči o lidi v terminálním stádiu nemoci 1,5 milionů Kč na financování běžných výdajů, které souvisí s poskytováním této péče.
  • I nadále je jednou z hlavních priorit Rady Libereckého kraje podpora hospicové péče, jako běžné součásti zdravotnických a sociálních služeb poskytovaných občanům našeho kraje. Proto také Rada LK v rámci postupných kroků směřujících k výstavbě kamenného hospice odsouhlasila uzavření smlouvy o spolupráci s Hospicovou péčí sv. Zdislavy o.p.s.
  • „Mám za to, že se jedná o zásadní dokument, který povede k naplnění cíle Rady LK a to je uskutečňování reálných kroků vedoucích k výstavbě kamenného hospice. Ve smlouvě se již reálně hovoří v termínech o přípravě projektové dokumentace a dále i o finanční podpoře LK k zafinancování této dokumentace a to v maximální výši 2 mil. Kč, z čehož vyplývá, že na přelomu roku 2011-2012 začnou stavební práce, které povedou k výstavbě kamenného hospice.
  • Při přípravě smlouvy o spolupráci jsme vycházeli ze zkušeností kolegů z jiných krajů, které jsme se snažili, co nejvíce zapracovat do této smlouvy. Např. kolegové z jiných krajů mají v současné době velký problém se získáváním finančních prostředků na financování samotného provozu Hospice. I tato otázka je ve smlouvě řešena. Hospicová péče sv. Zdislavy o.p.s. a Liberecký kraj se zavazují iniciovat založení společnosti, jejíž členy budou kromě společnosti a kraje též města našeho LK, která budou mít zájem se finančně podílet na provozování hospicové péče pro své občany,“ vypočítal Pavel Petráček.

 

  • Uzavřením smlouvy se Libereckému kraji vytvoří snazší pozice pro získání vhodného pozemku na jeho výstavbu.

 

  • Důvody, které vedly k uzavření této smlouvy jsou následující:

 

•          obecně prospěšná společnost Hospicová péče sv. Zdislavy o.p.s. poskytuje               od 1.10. 2009 domácí hospicovou péči, odlehčovací terénní službu, odborné sociální poradenství na území Libereckého kraje zaměřené na cílovou skupinu péče o osoby     v terminálním stádiu nemoci,

•          zásadním způsobem se tato společnost podílí na fungování již vzniklých rodinných pokojů hospicové péče v nemocnicích zřizovaných krajem,

•          „Zástupci společnosti při jednání se mnou projevili vážný zájem o provozování kamenného hospice v LK a jsou zároveň ochotni aktivně pracovat na přípravě projektové dokumentace a dalších podkladů vedoucích k výstavbě hospice,“ řekl radní s tím, že touto smlouvou byl dán skutečný základ pro iniciaci vybudování kamenného hospice.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky