Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří opravu 13 památkových staveb poničených povodněmi 1,5 miliónem korun

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 09. 2010 18:02
  • Školství

Sdílet článek

 

Liberecký kraj rozdělil 1,5 milionu korun na záchranu památek narušených srpnovými povodněmi. O dotaci z grantového programu kraje požádalo 16 subjektů, které potřebovaly kolem tří milionů korun. Příspěvek získalo 13 venkovských  a městských domů zejména ve Frýdlantu a Heřmanicích.  Postiženo bylo například i sídlo frýdlantského betlému.

„Žel, museli jsme dotační příspěvky snižovat, aby se dostalo na co největší počet zájemců,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová s tím, že  celkem bylo v kraji poničeno na 60 památek, zejména roubených chalup, a škody dosáhly cca100 milionů Kč.

Jak si posteskla, čtyři památky padly při bleskových povodních definitivně, například roubenka v Heřmanicích, kterou odnesla voda, či historický most v Chrastavě, z něhož mnoho nezbylo.

Naopak Liberecký kraj možná získá novou přírodní památku. Jak informoval sklář Josef Novotný, jemuž voda rovněž vytopila provozovnu, voda v Heřmanicích odkryla „malé varhany“ - geologický útvar z šestibokých čedičových sloupků (obdobný jako Panská skála u kamenického Šenova), který se vedle Kodešovy skály možná  stane v budoucnu zajímavým turistickým cílem ve zle povodněmi  zkoušených Heřmanicích.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky