Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří restaurování vzácných tisků a rukopisů liberecké knihovny

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 11. 2018 00:00

Sdílet článek

Členové rady kraje na včerejší schůzi odsouhlasili výběr dodavatelů na restaurování a očistu vzácných knižních svazků. Celkem sedmnáct starých tisků, dva rukopisy a dva rukopisné zlomky psané na pergamenu vybrali odborníci z Krajské vědecké knihovny v Liberci. Restaurátorské práce skončí v únoru roku 2021. Celkové náklady jsou 906.500 korun.

„Vybraný celek je mimořádně cenný. Jedná se o třináct původních gotických vazeb, tři barokní a jednu renesanční vazbu. Pouze dva svazky nemají originální vazby a i pozdější převazby jsou velmi kvalitní,“ uvedla Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Skutečnost, že svazky jsou téměř nedotčené, v původním stavu, činí tento soubor výjimečným. Většina knih je sice jen mírně poškozená, ale zanedbání péče by v budoucnu mohlo způsobit další významné škody.

Vzhledem k unikátnosti původních vazeb a často dobrému stavu papíru je pro knihy navržen minimalistický způsob ošetření, který předpokládá restaurování bez významných zásahů do vazebních systémů. Způsob restaurování stanovil restaurátorský průzkum, který zpracovala v březnu 2017 restaurátorka Kateřina Opatová.

Soubor dokumentů je na základě náročnosti prací rozdělen do třech částí a každou z nich řeší vždy samostatný restaurátor. Práce budou probíhat do února 2021. „V současné době jsou restaurátoři díky finančním zdrojům, které jsou na restaurování k dispozici, velmi vytížení. Jsem proto ráda, že se podařilo restaurování vysoutěžit a můžeme se tak všichni těšit na další knihy, které budou ve vynikajícím stavu uchovány pro další generace. Jedná se o kodex z 15. století ´liber comitatus zaczensis´, pergamenový zlomek antifonáře z 2. poloviny 13. století Zpěvy ke svátkům sv. Vavřince a sv. Petra a Pavla a další,“ dodala Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Knihovna se proto prostřednictvím a s podporou svého zřizovatele, Libereckého kraje, přihlásila do výzvy Integrovaného regionálního operačního programu a určila si oblasti, do kterých by chtěla investovat. „Kromě opravy střechy, nového vybavení studoven, rekonstrukce sociálních zařízení nebo výměny koberce a osvětlení bylo na samotné restaurování těchto starých tisků vyčleněno 889.592 korun. Celkové výdaje související s restaurováním jsou ve výši 906.500 korun,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka Rady Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. 

O každém předmětu zpracuje restaurátor zprávu, která bude obsahovat popis, jakým způsobem probíhaly práce na jednotlivých dokumentech a jaké materiály byly použity včetně příslušné fotodokumentace.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky