Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj požádá o dotaci na výstavbu okružní křižovatky ve Stráži pod Ralskem

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 12. 2017 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rada schválila 5. prosince předložení projektové žádosti projektu „Silnice II/278, okružní křižovatka Stráž pod Ralskem“. Projekt bude předložen do Integrovaného operačního programu (IROP). Jedná se o sedmou žádost Libereckého kraje týkající se rozvoje sítí regionální silniční infrastruktury navazující na síť TEN-T. Celkové náklady projektu činí 20,2 mil. Kč. Stavby by mohla začít ve druhé polovině roku 2018. 

Předmětem projektu je přestavba stávající průsečné křižovatky na malou okružní křižovatku. Jedná se o křižovatku krajských silnic II/278 a III/27241 s místní komunikací ve vlastnictví Stráže pod Ralskem, na hranici zastavěného území města. V rámci projektu bude rekonstruován úsek silnice II/278 dlouhý 347 metrů, od připojení ramene mimoúrovňové křižovatky po most ev. č. 278-002 a navazující úsek silnice III/27241. „Výstavba křižovatky přinese zjednodušení dopravy ve Stráži pod Ralskem nejen pro řidiče, ale i pro pěší, protože součástí projektu bude vybudování nového osvětlení a přechodů pro chodce,“ prohlásil Marek Pieter, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy a investic. Zároveň s výstavbou okružní křižovatky bude provedena i výměna dopravního značení.

„Celkové finanční náklady projektu činí 20,2 mil. Kč. Zahájení stavby je naplánováno na druhou polovinu roku 2018,“ dodala Radka Loučková Kotasová, radní pro resort hospodářského
a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Součástí projektu budou i investice Stráže pod Ralskem. Město nechá opravit navazující místní komunikace a postaví stezku pro pěší a cyklisty. Kraj spolupracuje s městem na společném zadání této akce. 

Liberecký kraj již z Integrovaného regionálního operačního programu, specifický cíl SC 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční infrastruktury navazující na síť TEN-T, dokončil dva projekty (rekonstrukce silnice II/270 v Jablonném v Podještědí - I. etapa a rekonstrukce silnice II/273 v obci Okna). V současnosti se pracuje i II. etapě rekonstrukce silnice II. třídy v Jablonném v Podještědí a výstavbě okružních křižovatek na silnicích II/292 a II/289 v Semilech, v ulicích Bořkovská a Brodská. Tyto stavby jsou již přerušeny na zimní období a práce budou zahájeny na jaře příštího roku. U okružní křižovatky Brodská jsou již položeny definitivní vrstvy vozovky, u okružní křižovatky Bořkovská jsou položeny ložné asfaltové vrstvy. Silnice II. třídy v Jablonné v Podještědí je provizorně zprůjezdněna na zimní období.

Na jaře příštího roku začne humanizace silnice II/293 v Jilemnici, na kterou je již vybrán zhotovitel. Ve druhé polovině příštího roku plánuje Liberecký kraj i zahájení dalších projektů:

Silnice II/268 Mimoň - hranice Libereckého kraje - I. etapa,
Silnice III/2907 - Oldřichov (vč. humanizace),
Silnice II/268 - severozápadní obchvat města Zákupy,
Silnice II/286 revitalizace ul. Žižkova, Jilemnice.

EU silniční projekt

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky