Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj představuje zprávu o zdraví za rok 2020: zvyšuje se délka dožití, ale také počet lidí léčených s vysokým tlakem

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 10. 2022 10:11
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Ucelený dokument, který obsahuje užitečné informace o zdraví obyvatel Libereckého kraje, ale i nabízí možnosti řešení – to je Zpráva o zdraví v Libereckém kraji 2020. Každoročně ji aktualizuje Liberecký kraj a v reprezentativní publikaci ji vydává jednou za pět let.

„Zprávu o zdraví aktualizujeme každý rok. Je pro nás důležitým signálem o tom, jak si v Libereckém kraji žijeme, v čem je třeba zapracovat na prevenci a jak snížit rizika některých chorob,“ uvedl Vladimír Richter, člen rady kraje pro resort zdravotnictví.

„Zákon o ochraně veřejného zdraví ukládá zajišťovat minimálně jednou za 5 let hodnocení zdravotního stavu obyvatelstva regionu z hlediska všech aspektů. Na základě zhodnocení získaných dat se určují priority k řešení problémů a nastavuje se směřování navazujících cílů zdravotní politiky. Důvod, proč je tato povinnost zakotvena v legislativě a není dobrovolná je ten, že zdravotní stav obyvatel je měřítkem vyspělosti daného státu, má výrazný ekonomický potenciál a je základem pro další úspěšný rozvoj společnosti,“ dodala Jana Loosová, ředitelka Krajské hygienické stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci.

Ze Zprávy o zdraví v Libereckém kraji 2020 mimo jiné vyplývá:

  1. Střední délka života trvale roste, v současnosti dosahuje v Libereckém kraji u žen necelých 82 let a u mužů 76 let, což je lehce pod celorepublikovým průměrem.
  2. Nejčastější příčinou úmrtí jsou nemoci oběhové soustavy, druhou nejčastější jsou pak novotvary následované nemocemi dýchací soustavy. Na kardiovaskulární onemocnění umírají muži ve větší míře než ženy.
  3. Počet léčených osob s hypertenzí v kraji stejně jako v celé republice roste. Nově zjišťované statistiky o akutních infarktech myokardu a mozkových mrtvicích zaznamenávají u obyvatel Libereckého kraje nevyšší počty z celé České republiky.
  4. Celkem 7 % žen a 5 % mužů trpí nádorovým onemocněním. Na 1.000 obyvatel připadá ročně 9,5 nových případů u mužů a 8,7 nových případů u žen.
  5. V roce 2018 mělo diabetes mellitus v Libereckém kraji téměř 40.000 osob. Tento počet se každoročně zvyšuje v průměru o 1.000.
  6. Počet léčených pro duševní poruchy a poruchy chování neustále roste. V roce 2018 představoval 9,8 % populace v ČR a 8,8 % populace v Libereckém kraji.
  7. V roce 2021 bylo v kraji hlášeno 79.982 případů infekčních onemocnění, z toho 76.696, tj. 96 %, představovalo onemocnění covid-19.
  8. Počet astmatiků v České republice trvale roste. V roce 2018 se s astmatem léčilo 5 % populace. V kraji je nárůst rychlejší, a tak se podíl astmatiků z podprůměrného stavu dostal v posledních letech nad celorepublikový průměr.
  9. Nejčastějším zdravotním rizikem z koupacích vod v kraji jsou sinice a jejich produkty.
  10. Dlouhodobým problémem v oblasti hluku zůstává hluk z dopravy po komunikacích, který vyžaduje technicky a finančně náročná řešení. V kraji je monitorován hluk z hnědouhelného dolu Turów v Polsku, který vyžaduje metodicky odlišný přístup měření hluku.
  11. Česká republika patří v Evropě k zemím s nejnižším podílem osob s normální váhou. Celkem 19 % lidí trpí obezitou. Z hlediska konzumace ovoce a zeleniny se pohybuje Česká republika na chvostu Evropy a v kraji je situace ještě horší než ve většině ostatních regionů.
  12. Celkem 35 % mužů kouří, u žen je tato hodnota 22 %. Také konzumace alkoholu je v republice značně rozšířená. Více než 62 % mužů konzumuje alkohol minimálně 1x týdně, alespoň 1x měsíčně se pak silně opije 23 % z nich. U žen je častá konzumace alkoholu méně rozšířená. Minimálně 1x týdně jej konzumuje 27 % žen, alespoň 1x měsíčně se jich silně opije 7,6 %. Obyvatelé Libereckého kraje kouří i konzumují alkohol nejméně v rámci celé České republiky.
  13. Nelegální drogu užilo někdy v životě celkem 30 % obyvatel republiky. Nejčastější nelegální drogou jsou konopné látky. Relativní počet problémových uživatelů nelegálních drog odpovídá v Libereckém kraji přesně celorepublikovému průměru.
  14. Během roku 2021 zemřelo bezmála 140.000 obyvatel České republiky, což je nejvíce od konce druhé světové války. Nadúmrtnost byla v roce 2020 16,3 % a v roce 2021 dosáhla dokonce 25,9 %. To představovalo 18,2 tisíc úmrtí, resp. 28,8 tisíc úmrtí nad dlouhodobým průměrem.

Celé znění Zprávy o zdraví 2020: https://zdravotnictvi.kraj-lbc.cz/zdravi-prevence-zdravotni-politika-libereckeho-kraje/zdravotni-politika-lk

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky