Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj přidal na pomoc dětem se sluchovým postižením čtvrt milionu korun

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 10. 09. 2018 00:00
  • Ekonomika
  • Sociální

Sdílet článek

Částkou 250 tisíc korun podpořil Liberecký kraj činnost českolipského Nadačního fondu Ozvěna, jenž pomáhá dětem a mladým lidem se sluchovým postižením. Účelovou investiční dotaci schválili na svém zasedání 28. srpna krajští zastupitelé. Peníze jsou určeny na nákup kompenzačních pomůcek a jejich příslušenství pro děti se sluchovým handicapem.

Na začátku září se s činností Nadačního fondu Ozvěna přímo v jejím sídle v České Lípě seznámili statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Jitka Volfová, pověřena řízením rezortu ekonomiky, správy majetku a informatiky, a náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda. Aktivity fondu jim přiblížila ředitelka Pavla Prokešová.

„Jsem ráda, že jsme v rozpočtu tuto částku pro Nadační fond Ozvěna našli, a že dotaci krajští zastupitelé schválili. Za peníze od kraje pořídí Ozvěna kvalitní sluchadla a další kompenzační pomůcky pro děti, jejichž rodiče si nemohou takovou investici dovolit. Kvalitní kompenzační pomůcky jsou rozhodující pro rozvoj řeči a sluchu handicapovaných dětí již od narození,“ zdůraznila Jitka Volfová.

Nadační fond Ozvěna vznikl v roce 2014. Sociální služba, kterou vykonává, není zahrnuta do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje, a proto fond na svůj provoz nedostává žádný pravidelný finanční příspěvek od státu a ani jiné instituce. Veškerou činnost platí pouze z jednorázových dotací a darů sponzorů. To byl jeden z důvodů, proč se vedení Libereckého kraje rozhodlo udělit nadačnímu fondu čtvrtmilionovou dotaci.

„Aktivity nadačního fondu považujeme za velmi důležité. Svým zaměřením jsou dokonce v republice jedinečné. Ozvěna poskytuje rodinám také příspěvky na nákup baterií do sluchadel, na roční pojištění sluchadel proti ztrátě a odcizení nebo na pořízení zesilovacích zařízení při nástupu do školy. Díky jejímu příspěvku mohou vést handicapované děti plnohodnotný život, podobný jejich zdravým vrstevníkům. Proto jsme s udělením dotace Ozvěně nijak neváhali,“ uvedl Pavel Svoboda. 

Nadační fond Ozvěna pomáhá sluchově postiženým dětem z celého Libereckého kraje. Kromě nákupu kompenzačních pomůcek a příslušenství vydává brožurky pro rodiče dětí a přispívá na různé akce pro handicapované. Například vloni přidal organizaci Tichý svět téměř 13 tisíc korun na příměstský tábor pro sluchově postižené děti z Liberce a Ústí nad Labem. Patronkou nadačního fondu je proslulá houslistka a zpěvačka Iva Bittová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky