Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj školil na ochranu před chřipkou Pandemic (H1N1)

  • 01. 12. 2009 15:53

Sdílet článek

 

Odbor zdravotnictví KÚ LK včera uspořádal ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí v Liberci a pod záštitou České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti JEP seminář „Ochrana před chřipkou Pandemic (H1N1) 2009“.

Jednalo se o odborný seminář určený nejen zdravotníkům z vakcinačních center a všeobecným praktickým lékařům, v jejichž ordinacích se v minulém týdnu rozběhlo očkování proti „prasečí chřipce“, ale byl určený i těm zdravotníkům, kteří mají pochybnosti o působení vakcíny Pandemrix,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví MUDr. Pavel Novák. 

Kromě odborného sdělení týkajícího se vakcíny, se zúčastnění dozvěděli informace o chřipkovém onemocnění, o používání antivirotik, ochranných pomůcek a o současné strategii očkování proti pandemické chřipce.

„Informovali jsme také o tom, kde získávat další informace, na koho se obracet v případě specifických dotazů. Poměrně živá diskuse svědčí, že o tom, že zdravotníci k této problematice přistupují s plnou vážností.

Liberecký kraj je v současné době těsně pod hranicí epidemie a počet nemocných bude s největší pravděpodobností ještě narůstat. Počet postižených chřipkou v Libereckém kraji je 144 na 100 tisíc obyvatel.

„Nejvyšší nemocnost má okres Semily, 2210 na 100 tisíc obyvatel, následuje Jablonec 2009, Česká Lípa 1696, nejméně Liberec 1593,“ uvedla krajská epidemioložka Jana Prattingerová. Česká republika se nachází v nejvyšším stupni pandemie.

„Jsme v šesté nejvyšší fázi, provádí se očkování, dochází k omezování návštěv v nemocnicích,“ doplnil Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice LK. 

V kraji také zaznamenali celkem 21 případů prasečí chřipky. První vakcíny dorazily do Libereckého kraje minulý týden.

„Přišlo 1460 vakcinačních dávek, byly rozděleny do sedmi vakcinačních center, kde začali s očkováním,“ informovala Alena Riegerová, vedoucí odboru zdravotnictví KÚLK. Nejvíce vakcín získala Krajská nemocnice Liberec - 660 dávek.

Kde se očkuje proti prasečí chřipce: KNL v Liberci, NsP v České Lípě, nemocnice v Jablonci, nemocnice v Turnově, nemocnice v Semilech, nemocnice v Jilemnici, ordinace dr. Nedvědové-Duškové v Liberci. Vybraní pacienti jsou očkováni i u praktických lékařů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky