Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj stojí o zachování všech tří sklářských škol v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 05. 2013 14:37
  • Školství

Sdílet článek

Liberecký kraj stojí o zachování všech tří středních sklářských škol, připraví koncepci jejich rozvoje a financování. To jsou závěry, které vyplynuly z první schůzky zástupců kraje a ministerstva školství.

 

Liberecký kraj je zřizovatelem Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy v Novém Boru a Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR poskytlo Libereckému kraji v roce 2012 v rámci vyhlášeného rozvojového programu „Podpora regionálního školství Libereckého kraje v důsledku mimořádné koncentrace sklářských oborů“ téměř pět milionů korun na provoz zmíněných sklářských škol.

 

O pokračování rozvojového programu jednali v závěru minulého týdne v sídle Libereckého kraje náměstek ministra školství pro vzdělávání Jindřich Fryč, náměstkyně ministra školství pro ekonomické záležitosti Eva Bartoňová, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, členka Rady Libereckého kraje pověřená řízením resortu školství, mládeže a zaměstnanosti Alena Losová, vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jiřina Princová, a také ředitelé všech tří sklářských škol.

 

„Liberecký kraj v letošním roce požádal o opětovné vypsání rozvojového programu na podporu vzdělávání žáků sklářských oborů. Ministerstvo školství podmínilo podporu sklářských škol předložením koncepce zahrnující způsob financování, zabezpečení dlouhodobé stability a zajištění návaznosti oborů na požadavky trhu práce, a to s výhledem do roku 2017. Je nutné přijmout jednotlivá opatření, která budou diskutována ve Výboru pro výchovu, vzdělávání, zaměstnanost a sport, se zaměstnavateli a dalšími sociálními partnery. Následně budou projednána v Radě Libereckého kraje,“ vysvětlila Alena Losová, která předpokládá další jednání s ministerstvem v červnu letošního roku. Společné jednání se zaměstnavateli, zástupci ministerstva, kraje a zmíněných středních škol proběhne v září.

 

Z vyjádření náměstkyně ministra školství Evy Bartoňové vyplynulo, že ministerstvo chce mít jistotu, že školy budou fungovat nejen rok – dva, ale bude dlouhodobě zajištěn jejich provoz a rozumné financování nejméně do roku 2017.

 

„Ministerstvo školství na jednání potvrdilo zájem o vzdělávání žáků sklářských oborů. Věřím, že společná jednání dopadnou úspěšně. Naším cílem je celková stabilizace sklářského školství v Libereckém kraji,“ uzavřela radní s tím, že bude nutné kvůli nedostatku žáků, kterým obecně trpí především střední odborné školy, řešit komplexně systém vzdělávání v celém kraji.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky