Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vyčíslil hodnotu plánovaných projektů pro národní investiční plán.  Celková částka přesahuje 43 miliard korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 09. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

V červenci a srpnu probíhal po celé České republice sběr strategických investičních záměrů krajů a obcí pro účely vytvoření Národního investičního plánu Vlády České republiky. Tato aktivita vychází z dlouhodobého záměru vlády, který cílí na efektivnější a úspornější rozdělování veřejných prostředků. Podklady za Liberecký kraj obsahují projekty s celkovými náklady více než 43 miliard korun. Sběr dat řídí ministerstvo pro místní rozvoj.

„Do sběru projektových záměrů na území Libereckého kraje se zapojilo celkem 49 obcí, statutární města Liberec a Jablonec nad Nisou i Liberecký kraj jako celek. Náklady na 1 300 projektových plánů v Libereckém kraji přesahují částku 43 miliard korun,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pověřená řízení rezortu hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Hlavním důvodem sběru dat je vytvoření národního investičního plánu. Získaná data obsahují důležité informace o tom, jaké priority mají samosprávy obcí a které oblasti je nejvíc trápí. Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje využít poskytnuté informace pro tvorbu koncepčních dokumentů, jakým je například Strategie regionálního rozvoje.

V současné době probíhají jednání mezi Evropskou unií a Vládou České republiky o podobě nového programovacího období evropských dotací. Nasbírané informace mohou být hodnotným podkladem pro určení priorit a výše investic do významných projektů financovaných z rozpočtu České republiky a dotací Evropské unie.

„Národní investiční plán je jedním z prostředků jak efektivně rozdělit veřejné prostředky tam, kde jsou nejvíce potřeba, zejména do malých a středních obcí České republiky. Vláda České republiky bude v této aktivitě pokračovat i v příštích letech a prohlubovat návaznost národního investičního plánu na státní rozpočet a dotační tituly,“ uzavřela radní Loučková Kotasová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky