Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vydal pro občany Frýdlantska brožuru Aleje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 12. 2015 10:12
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Které aleje zůstanou na Frýdlantsku zachovány, u kterých je nutné kácení a kolik stromů bude nově vysázených. To přiblíží občanům nově vydaná brožuru nazvaná Aleje. Tu v těchto dnech vydal Liberecký kraj a distribuuje ji do poštovních schránek obyvatel Frýdlantska.

Liberecký kraj připravuje ve spolupráci s polským partnerem projekt „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“, jehož smyslem je zvýšení návštěvnosti příhraničního regionu. Součástí projektu je i zlepšení stavu silnic II. a III. třídy Frýdlantského výběžku, které jsou v majetku kraje. To je hlavní důvod, proč se kraj aktivně věnuje problematice zachování tamních alejí a péči o ně.

„Jsme si vědomi toho, že aleje jsou pro Frýdlantsko typickým prvkem. Chceme občanům podrobněji představit opravy komunikací a nutné úpravy stromořadí. Informační leták je má seznámit s tím, proč je rekonstrukce nutná, kolik stromů zůstane zachovaných a kolik jich je určených k pokácení. Naším cílem nikdy nebylo a není vyasfaltovat zdejší krajinu, ale zajistit bezpečnější provoz na stávajících silnicích a zlepšit dopravní dostupnost této části regionu,“ vysvětluje hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Problematiku kácení a náhradní výsadby řešila 28členná pracovní skupina složená ze zástupců Libereckého kraje, starostů dotčených měst a obcí, Euroregionu Nisa, Místní akční skupiny Frýdlantsko, iniciativy Zachraňme aleje, Agentury pro ochranu přírody a krajiny, Krajské správy silnic Libereckého kraje a inženýrské společnosti AF-CITYPLAN. Její členové se k jednání sešli třikrát a na všech pěti úsecích, které jsou do projektu zahrnuty, se rovněž uskutečnily terénní pochůzky.

Informační leták je vydán v nákladu 10.000 ks, z toho je přes 8.000 ks distribuováno přímo do poštovních schránek. Další jsou k dispozici na krajském úřadě a také ke stažení na webových stránkách Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky