Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská karta – Opuscard

Mgr. Matoušová Barbora

  • 15. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6947|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Už od 22. září si budou moci občané pořídit novou krajskou kartu Opuscard. Od nového roku pak Liberecký kraj jako první v republice spustí integrovaný dopravní systém, který využívá elektronickou kartu Opuscard jako jízdní doklad. Bezkontaktní čipová karta naváže na již zavedenou libereckou městskou kartu Citycard.

 

„Hlavní výhoda pro občany spočívá v tom, že cestující bude moci na jeden jízdní doklad kombinovat spoje jak vlakové, autobusové městské i příměstské, tak i městské hromadné dopravy. A to po celém kraji na jednu elektronickou kartu,“ vysvětluje Vladimír Richter, krajský radní pověřený řízením resortu dopravy.

 

Sjednocení dopravního propojení v rámci kraje umožní do budoucna dopravcům lépe koordinovat jízdní řády a sofistikovaně plánovat spoje, garantovat návaznost spojů, zrychlit odbavení cestujících. Integrované dopravní systémy nejsou v evropských městech, přeplněných auty a potýkajících se s velkými problémy s parkováním, ničím novým. „Inspirovali jsme se u našich severních sousedů, Dopravní svaz Horní Lužice a Dolního Slezska provozuje velmi moderní dopravní systém,“ uvádí Radim Zika, náměstek hejtmana Libereckého kraje. A dodává: „Tento systém nám umožní hromadnou dopravu povýšit na komfort osobní dopravy“. Ve velkých městech, kde se tento modernizační krok podařilo realizovat, dává stále více cestujících přednost veřejné dopravě. To má pozitivní dopad i na životní prostředí.

 

Vstupní náklad na zavedení Integrovaného dopravního systému Libereckého kraje - zvaného  IDOL, hrazený z krajského rozpočtu, je 25 mil. Kč na pořízení strojků do příměstských autobusů a zpracování softwaru pro čtyři autobusové dopravce. Těmi jsou ČSAD Jablonec nad Nisou a.s., ČSAD Česká Lípa a.s., ČSAD Semily, a.s. a ČSAD Liberec, a.s. Zdaleka největším dopravcem jsou ČSAD Semily se svými 250 autobusy, ostatní dopravci mají každý k dispozici zhruba 100 autobusů.

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky