Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajské dny LK zmokly, ale nakonec bylo veselo

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 08. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6852|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Nepřízeň počasí sice provázela letošní 4. ročník Krajských dnů Libereckého kraje o víkendu v České Lípě a v Doksech, nakonec však účastníci byli spokojeni, když závěrečný den v neděli konečně všem svítilo sluníčko.

V pátek zahájil Krajské dny v České Lípě předseda Senátu PČR a senátor za Liberecko Přemysl Sobotka s hejtmanem Petrem Skokanem a pak už za trvalého deště se pod veselým vedením, známých moderátorů Dalibora a Adély Gondíkových střídal jeden program za druhým. V kulturních a kuchařských vystoupeních se představily partnerské regiony Libereckého kraje – z Orenburské oblasti, Dolnoslezského vojvodství, Kantonu St. Gallen ve Švýcarsku, Vládního kraje Drážďany v Sasku a švédského Gotlandu. Vyvrcholením odpoledního pořadu pak byla velká znalostní soutěž Jak znáš svůj kraj?, kde soupeřila dvě družstva složená z hejtmana a radních LK Radima Ziky, Víta Příkaského, Hany Králíčkové, Antonína Schäfera doplněná starosty Semil, České Lípy, Turnova, Jablonce n. N. a dalších měst našeho kraje. Prezident poroty Přemysl Sobotka  poté vyhlásil vítězem tým pod vedením hejtmana. O jeden jediný bod zvítězil nad družstvem s kapitánkou Hanou Moudrou, starostkou hostitelského města, když mnohé otázky všem předtím zamotaly hlavu. (Víte třeba kolik měří vysílací věž na Ještědu? (93 m).

Navečer se pak v prostorách vodního hradu Lipý vystřídaly  divadlo NOPOĎ z Nového Boru, hudební skupiny Řemdih, šermíři Grex Liberec, zpěvák Ivo Jahelka a nakonec skupina Rangers – Plavci s kytaristou  Petrem Bendlem, též hejtmanem Středočeského kraje.

Sobotní část Krajských dnů na pláži Klůček na Máchově jezeře se kvůli počasí příliš nepodařila, přesto nadšení účinkujících například Krátkého úderného divadla, dětí z MŠ Doksy, studentů Gymnázia Frýdlant v upravené Polednici,  děvčat ze SOŠ Doksy na molu módní přehlídky, břišních tanečnic Žanety Bartelové a Jany Šuškové z Liberce,  kapely Všehochuť ze ZUŠ Žandov se zpěvačkou Šárkou Fuchsovou, kterou vede  učitel Oldřich Jenček, liberecké taneční skupiny Takt  či kapel Optimik, The Roads nebo Obří broskev, bylo vynikajíc a hrstka posluchačů se dobře bavila.

„Ocenil jsem také účastníky soutěže Socha z písku, kteří pod patronací náměstka hetmana Petra Doležala  přes trvalý déšť stavěli a stavěli. Zejména rodina Tichých, maminka a čtyři děti, kteří dorazili na Máchovo jezero vlakem ze Semil, zasloužila naše uznání,“ chválil hejtman, který děti i s maminkou po vyhlášení vítězů pozval na  občerstvení  a ohřátí do nedaleké restaurace Valdštejnská plovárna.

Večerní program zakončil překrásný, všude viditelný i slyšitelný ohňostroj nad Máchovým jezerem, kteří přítomní ocenili hlasitým potleskem. Bavili se  i manželé Tandlerovi, kteří si spolu dcerkou Johankou přijeli užít svou výhru v tombole  letošního Hejtmanského plesu – pobyt na Krajských dnech v Doksech.

„Bylo to úžasné, moc děkujeme za krásné zážitky,“  řekla Kateřina Tandlerová.

Zato neděle, kdy se konal 3. den Krajských dní společně s Dokskou jarmarečmí poutí v areálu místního zámku, se vydařila. Sluníčko, pohádka, kapela Alabama Music z Nového Boru,  skupina Točte se pardálové, kapela Las Vegas a další kulturní a sportovní vystoupení (Capoiera či mladí gymnasté z TJ Doksy), spolu s prodejci domácích řemeslných výrobků i skvělého a různorodého občerstvení, všechny dobře naladila.

„Počasí přálo až poslední den, přesto se domnívám, že Krajské dny splnily svůj účel. Vždyť jsme chtěli představit zejména um a dovednosti lidí žijících v našem kraji, a to se alespoň částečně podařilo,“ řekl na závěr hejtman, který přijel spolu se starostou Doks Zdeňkem Krenickým, 4. Krajské dny po projížďce městem zakončit v automobilovém veteránu značky Aero.

„Krajské dny jsme uspořádali poprvé v roce 2005, od počátku  s cílem, aby obyvatelé Libereckého kraje svůj region vnímali jako místo svého domova a abychom u nich posílili sounáležitost s krajem, ve kterém žijí a pracují. Přáli jsme si, aby se díky této akci také podařilo poukázat na tradice a zajímavosti kraje, proto se tu představili především umělci, sportovci a další zajímaví lidé působící v  našem kraji,“  doplnil s tím, že věří, že se obdobné akce budou v kraji pořádat i v dalších letech.

Také Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě splnilo svůj slib a umožnilo v pátek návštěvu ve svých výstavních prostorech ve městě zdarma, v sobotu a v neděli pak  byl bezplatný vstup v jeho  pobočce - Památníku K. H. Máchy v Doksech,  i expozice českolipského rybníkářství v témže objektu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky