Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajské dožínkové slavnosti byly zrušeny kvůli povodním

Šírová Květa

  • 26. 08. 2010 07:02

Sdílet článek

Tradiční Krajské dožínkové slavnosti, které se měly začátkem září konat ve Smržovce, byly na návrh Regionální agrární rady zrušeny. Důvodem zrušení byly rozsáhlé povodně, které zasáhly třetinu Libereckého kraje 7. – 8. srpna 2010.

„Liberecký kraj tento návrh podpořil, protože mezi všemi postiženými, které voda připravila o majetek, jsou i zemědělci. Vedle rozsáhlých škod na budovách a strojích voda zpustošila také pozemky, vyplavila sýpky a usmrcovala hospodářská zvířata. Krajské dožínkové slavnosti jsou tradiční oslavou práce zemědělců a potravinářů Libereckého kraje. V současné situaci, ale opravdu není co slavit,“ vysvětluje hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD).

Zaplaveno bylo více jak 1800 hektarů orné půdy. Na ní je 300 hektarů hrachu a stejná výměra olejnin, které se již nepodaří sklidit. Voda zdevastovala část ploch obilovin, které se také již nepodaří sklidit, a na zbývajících hektarech začíná obilí klíčit v klasu.

„Promáčená půda neumožňuje zemědělcům vjet do pole sklízecí technikou a zachránit co se ještě dá. Nemalá část toho, co bylo sklizeno a již uskladněno v sýpkách a skladech, například v Doníně na Hrádecku, voda odplavila. Naplavená hlína, kamení, části konstrukcí mostů, zničených budov a vymletá koryta je obraz zkázy, který se zemědělcům po opadnutí vody ukázal na zhruba tisícovce hektarů luk. Ve vodě zahynulo třeba jen v Brništi na 700 kusů krůt,“ doplňuje radní pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek (ČSSD).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky