Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský radní Jaroslav Podzimek přislíbil včelařům podporu a pomoc

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 09. 2011 10:45

Sdílet článek

 

Radní LK pro zemědělství a životní porstředí Jaroslav Podzimek se o minulém víkendu zúčastnil v hotelu Liberec v Liberci aktivu ZO a OO Českého svazu včelařů. Ve svém vystoupení přislíbil včelařů další podporu, zejména formou krajských grantů.

„Práce zemědělců a včelařů je velmi propojená a tedy záslužná. Všichni víme, jaké problémy by v případě snižování včelstev zemědělcům nastaly. Liberecký kraj v porovnání s ostatními kraji to má podstatně těžší. Pomáhá včelařům formou grantů. Pokud se jedná o předání informací do jiných krajů, mohu tak učinit v rámci pravidelných setkání na Asociacích krajů. Máme také za LK svého zástupce v Bruselu, a určitě by bylo dobré ustanovit komisi, která by si jednou za rok se mnou domluvila schůzku. Je to nejsnadnější způsob, jak získat informace,“ uvedl mimo jiné radní

 

Člen republikového výboru ČSV Luděk Sojka včelaře seznámil s novinkami potřebnými pro rozvoj včelstev, ale i s nedostatky.

„Je třeba studovat a získávat nové zkušenosti. Urychlit  přechod ze starých úlů na nové lehké pro chov silného tipu včelstva a hlavně získávat nové mladé včelaře z řad školní mládeže. Přínosem by například bylo získat mladé lidí s jazykovým vybavením, kteří by mohli ve spolupráci se zahraničními chovateli zajistit například překlady odborných článků,“ řekl mimo jiné Luděk Sojka.

Je také podle něj nutné neustále podávat informace z jednotlivých krajů a vzájemně si předávat zkušenosti.

„Při jednáních na Ministerstvu zemědělství se snažíme dohodnout maximální  výše dotací, včetně podpory z Evropské unie, a jednáme, abychom mohli  tyto dotace čerpat,“ doplnil.

Jednou z hlavních priorit Českého svazu včelařů je zvýšit počet včelstev ze stávajících 530. 000 na 750. 000 a sjednotit společný pohled s Krajskou veterinární správou – epizotology.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky