Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský radní Pavel Petráček byl u otevření Muzea místní historie v Josefově Dole a vzpomínkové akce na Gustava Leutelta

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 09. 2010 15:22
  • Školství

Sdílet článek

 

Muzeum místní historie v Josefově Dole je otevřeno. Stalo se tak včera u příležitosti 150. výročí narození slavného místního rodáka básníka a spisovatele Gustava Leutelta za přítomnosti starosty města Jana Miksy, radního pro sociální věci LK Pavla Petráčka a kurátora expozice Gerharda Kutnera.

„Je symbolické, že se muzeum otevřelo v budově bývalé školy, kde se Gustav Leutelt 21. září 1860 narodil a zde coby učitel i ředitel  a ve škole, také částečně v Dolním Maxově, prožil celý život,“ uvedl radní. který v obci žije.

Ve třech výstavních prostorách 1. patra Muzea místní historie se lze seznámit s historií obce, tradiční místní řemeslnou výrobou a s významnými osobnostmi regionu. První místnost je věnována regionální historii, vedle Josefova Dolu i nedalekých obcí Antonínov, Dolní Maxov a Karlov, a také činnosti spolků a životu v údolí řeky Kamenice. Ve druhé místnost jsou instalovány expozice sklářství, textilního průmyslu a zpracování dřeva, tolik typické práce místních lidí. Třetí místnost je pak věnována významným osobnostem obce a blízkého okolí, z nichž Gustav Leutelt je z nich nejvýznamnější. Koncem dvacátých a ve třicátých letech se stal živoucí legendou, oslavovaným a uznávaným regionálním spisovatelem. Škola v Josefově Dole nesla jeho jméno.

Podle Gerharda Kutnera, který sám věnoval značnou část exponátů, další věci z historie obcí zapůjčili nebo věnovali místní občané. Jsou to například výrobky místních sklářů, dobové nástroje, staré sáně a lyže, oblečení a další artefakty.

Vzpomínkové akce v Josefově Dole se konají i v sobotu, kdy si zájemci mohou ve 13 hodin setkat u pomníčku spisovatele stojícího nedaleko kostela. Poté starosta zahájí výstavu obrazů malíře Václava Kocuma a v pět hodin večer se v kostele vzpomene na Leutelta mší Od devatenácti hodin pak Gerhard Kutner v místním kině promítne diapozitivy a pohovoří o vzniku muzea.

„Památka Gustava leutelta a vzpomínkové akce na něj mají přispět k česko-německému porozumění,“ zdůraznil Jan Miksa.

O rodákovi

Gustav Leutelt napsal množství knih, například i o doktoru Kittelovi z Krásné. Ostatně byl s ním spřízněn, jeho žena pocházela z rodiny Kittelova bratra. Učitel, básník a spisovatel Gustav Leutelt je rodák z Josefova Dolu. Narodil se tam ve škole 21. září 1860 a ve škole v Josefově Dole nebo v sousedním Dolním Maxově za řekou Kamenicí prožil téměř celý život. Místní slávu mu zajistily zprvu básně a později knihy, které o Jizerských horách a jejich obyvatelích psal. Mnoho knih a povídek, kolem roku 1934 vyšly tři silné svazky jeho sebraného díla. Na jeho počest založili lidé i Společnost Gustava Leutelta a vydávali oslavné knihy, ano razili při jeho kulatých narozeninách i medaile. Starý pán z nich na svět shlíží velmi pokojně. Zemřel v Německu dva roky po válce 17. února 1947 opuštěn v Seebergenu v osmdesáti sedmi letech.

Jeho pomník z roku 1922, který stojí v Josefově Dole, byl po desetiletích slavnostně obnoven 1. května 1994.
(citace z knihy : M. Nevrlý - Kniha o Jizerských horách)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky