Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský úřad stěhoval matriční spisovnu, uchová listiny po dobu 100 let

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 04. 2013 17:13

Sdílet článek

 

Krajské úřady mají dle zákona o matrikách povinnost uchovávat a průběžně aktualizovat listinný materiál (tzv. sbírky listin), na základě kterého provádějí matriční úřady obcí s rozšířenou působností zápisy do matričních knih po zákonem stanovenou dobu.

Listiny sloužící jako podklady k zápisu narození se u krajských úřadů uchovávají po dobu 100 let, podkladové listiny k zápisu uzavření manželství a úmrtí po dobu 75 let. Navíc pak jsou u krajských úřadů uchovávány tzv. druhopisy matričních knih (jednoduše řečeno opsané matriční knihy) z let 1950 – 1958 a někdy dokonce matriční knihy starší.

„Smyslem uchovávání těchto listin a matričních knih je zabezpečení údajů v nich uvedených pro případy, že by se matriční knihy uložené u jednotlivých matričních úřadů nenávratně poškodily a nebylo by tak možné s nimi nadále pracovat a vydávat podle nich matriční doklady. V takovém případě by se poškozené matriční knihy obnovily právě z listinného materiálu uloženého u krajských úřadů,“ vysvětlila Jaroslava Ježková, vedoucí oddělení matrik a státního občanství, Správní odbor KÚ LK.

Liberecký kraj má podle ní ve svém obvodu deset obcí s rozšířenou působností, všechny tyto jsou matričním úřadem. Krajský úřad libereckého kraje tak uchovává listinný materiál a druhopisy matričních knih z deseti matričních úřadů, a to od roku 1950, kdy bylo vedení matričních knih odebráno jednotlivým církvím a předáno státu, tedy matričním úřadům.

Po skončení úložní doby jsou listinný materiál a matriční knihy z krajských úřadů předávány do příslušných oblastních archivů.

„K dnešnímu dni liberecký krajský úřad uchovává celkem 2735 krabic sbírek listin a 1634 kusů druhopisů matričních knih. Každým rokem do krajské matriční spisovny přibývá dalších přibližně 150 krabic s archivním materiálem – sbírkami listin,“ připomněla Alena Pohlová, metodička matrik a státního občanství, správní odbor KÚ LK.

Jak prozradila, poprvé bude tento archivní materiál předáván Státnímu oblastnímu archivu v Litoměřicích v roce 2035, a to sbírky manželství a úmrtí z roku 1959. Do té doby však do archivu přibude neuvěřitelných 3300 dalších krabic sbírek listin.

S ohledem na tento neustálý nárůst archivního materiálu, se kterým úzce souvisí velké požadavky na prostor v matriční spisovně, se Krajský úřad Libereckého kraje dostal do situace, kdy stávající prostory matriční spisovny již naprosto nedostačovaly. Proto bylo nutné provést zásadní přestavbu stávající spisovny krajského úřadu a tím zajistit nové prostory pro matriční spisovnu.

„Na jaře letošního roku byly nové prostory předány k užívání oddělení matrik a státního občanství správního odboru krajského úřadu. Samotnému užívání nové matriční spisovny, však předcházela ještě celá řada příprav a především samotné stěhování matričních knih a sbírek listin, na kterém se vedle pracovnic oddělení podíleli hlavně zaměstnanci z hospodářské správy odboru kanceláře ředitele. Samotné stěhování probíhalo ve dvou dnech, kdy každá archivní krabice a matriční kniha prošla rukama několika osob, než se dostala na to správné – nové místo,“ pospala Jaroslava Ježková.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky