Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Květen na kraji patří Krajině Lenky Herzogové

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 05. 2023 14:27

Sdílet článek

Krajinou. Prostý název nese výstava výtvarnice Lenky Herzogové, kterou nyní nově hostí vestibul budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. Výstava potrvá do konce měsíce, přístupná je  v pondělky a středy od 8 do 18 hodin, v úterky a čtvrtky od 8 do 17 a o pátcích do 16 hodin.

Herzogová je pracovnice Národního památkového ústavu Bečov nad Teplou, umělkyně, pedagožka v oborech malba, grafika a textilní design, členka Asociace jihočeských výtvarníků.  Narozena v Chebu, žije v západních Čechách.

Vystudovala výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, kde v roce 1987 diplomovala v textilním oboru u pedagoga prof. Jaroslava Prášila. Od roku 2009 na této fakultě působí externě na Katedře výchov uměním. V letech 2003–18 vyučovala výtvarné předměty a vedla ateliér oděvního designu na Střední uměleckoprůmyslové škole v Karlových Varech.

Od roku 2019 pracuje na Státním hradu a zámku Bečov na pozici edukátorky v kultuře. Spolupracuje též s řadou organizací a spolků, pro které připravuje výtvarné workshopy. Již řadu let se úspěšně věnuje výtvarným činnostem se seniory.

Ve své prostorové i užité tvorbě kombinuje různé malířské, grafické a textilní techniky a postupy. Obrazy a objekty pak vznikají vzájemným propojením odlišných přístupů. Často se vyjadřuje skrze struktury, které vytváří pomyslné otisky míst. Vlastní vidění prostředí častokrát abstrahuje do znaků či vzorů, které uplatňuje i v textilní tvorbě. Ráda pracuje se šablonou, je pro ni výzvou, zároveň také cestou a neustálým hledáním nových forem výtvarného vyjádření.

Inspiraci nachází při oblíbených toulkách přírodou, krajina se tak stává zásadním tématem tvorby.

Určitou výzvu představuje mnohdy tenká hranice mezi realistickým a abstraktním ztvárněním tématu v díle. Z okolního prostoru si autorka vybírá vlastní podněty a z nich pak vytváří výtvarné celky a cykly. Linii tvoří nejen kresbou, malbou nebo otiskem ale také ručním či strojovým prošitím.

Své dílo představila veřejnosti prostřednictvím řady samostatných a kolektivních výstav jak doma, tak v zahraničí.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky