Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lesáci otevřeli naučnou stezku Sokol a odhalili pomník zastřelenému adjunktovi

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6372|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na svazích vrchu Sokol nad Petrovicemi u Jablonného v Podještědí byla v pátek 18. dubna slavnostně otevřena Lesnická naučná stezka Sokol. Tu slavnostně ji pokřtili Bc. Radim Zika, náměstek hejtmana Libereckého kraje, Vlasta Dozorcová, starostka města Jablonné v Podještědí, Ing. Ludvík Řičář, Lesy České republiky, s. p., ředitel Krajského ředitelství Liberec a Ing. Tomáš Besta, vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Lužické hory.

„Dvoukilometrová okružní trasa pod vrchem Sokol přiblíží návštěvníkům hospodaření v lesích Lužických hor,“ uvedl náměstek hejtmana.

Mottem naučné stezky je: „Lesy jsme nedostali jako dědictví po předcích, ale jako půjčku od potomků“.

Naučná stezka začíná na rozcestí u Kočičí studánky pod vrcholem Sokola. Minulost místních lesů, druhovou skladbu a péči o les, včetně obnovy přirozené skladby lesa lidem přiblíží pět informačních panelů instalovaných na trase vedoucí po lesních pěšinách a cestách. Prohlídka celé naučné stezky zabere přibližně 30 minut.

Součástí nově otevírané naučné stezky bude také kamenný pomník zdejšího lesního adjunkta Vincenta Stoye. Najdete ho poblíž Kočičí studánky a byl také slavnostně odhalen.

„Stalo se tak u příležitosti 130. výročí jeho tragické smrti. Vincenta Stoye, kterého zastřelil neznámý pytlák při výkonu jeho povolán,“ připomněl Radim Zika.. Zároveň na místě jeho skonu byly v pátek vysázeny dva pamětní stromy.

Vybudování naučné stezky stálo 65 tisíc korun. Její vznik financovaly Lesy České republiky, s. p. v rámci „Programu 2000 – zajištění cílů veřejného zájmu u Lesů České republiky,“ který slouží například k financování obnovy a údržby turistických cest a stezek, naučných stezek, odpočinkových míst, studánek, kulturních památek a mnoha dalších aktivit v lesích.

„V letošním roce může být v regionech v rámci tohoto programu investováno na 60 milionů korun. Lesy České republiky, s. p. tak podporují veřejně prospěšné funkce lesa,“ upozornil Radek Drahný, tiskový mluvčí, Lesy České republiky, s. p.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky