Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká zoo představuje zcela nový živočišný druh – leguány fidžijské. Návštěvníci je mohou pozorovat v pavilonu tropů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 10. 2022 16:04
  • Kultura

Sdílet článek

Kolekci chovaných zvířat o vzácné a ohrožené plazy leguány fidžijské ozšířila liberecké zoologická zahrada. Dvojice tropických ještěrů přicestovala do zoo pod Ještědem v pondělí 17. října a nový domov našla v pavilonu tropů ve sdílené expozici s tilikvami obrovskými.  Pro libereckou zahradu je to prvně v historii, kdy tento druh chová.

„Liberecká zoologická zahrada byla sice léta podfinancovaná, což ve spolupráci s městem v tuto chvíli napravujeme, ale po stránce odborné nikdy neztratila své renomé. Pracují tu odborníci, oceňovaní i na mezinárodní úrovni, a s tím souvisí i možnost chovat vzácné druhy. Jsem ráda, že do zahrady nyní přibyl další takový druh,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Liberecký pavilon tropů osídlil zcela nový druh tropických ještěrů – leguán fidžijský.  Jedná se o smaragdově zeleného ještěra, který se vyskytuje na ostrovech Lau v souostroví Fidži v Tichém oceánu. Spatřit ho lze i na souostroví Tonga, kam byl přibližně před 300 lety uměle zavlečen člověkem. Ve své domovině obývá především tropické nížinné lesy na pobřeží a mokřady. Významnou část dne tráví na větvích stromů, kde i vyhledává potravu, především květy, listy nebo ovocné plody.

„Tito plazi jsou na pohled velmi atraktivní. Samci mohou měřit až 80 cm a na svém výrazně zeleném těle mají 2–4 bílo modré pruhy. Samice jsou oproti nim menší a celé zelené. V naší expozici máme zástupce obou pohlaví, a tak návštěvníci mohou tuto jejich výraznou pohlavní dvojtvárnost snadno pozorovat,“ popisuje leguány zooložka Petra Hnidová.  

V současné době je leguán fidžijský dle červeného listu IUCN klasifikován jako ohrožený druh a v úmluvě CITES o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy spadá do přílohy I., do které patří druhy zvířat bezprostředně ohrožené vyhubením. „Ve volné přírodě je nejvíce ohrožen ztrátou přirozeného prostředí a nepůvodními predátory, jako jsou toulavé kočky, krysy nebo promykovité šelmy, které na ostrovy v minulosti zavlekl člověk. Zmínění savci loví a požírají leguání vajíčka, mláďata i dospělé jedince. Mezinárodní obchod s jedinci odchycenými z volné přírody je přísně zakázán,“ doplňuje Hnidová.

V českých zoologických zahradách je leguán fidžijský chován poměrně vzácně. Kromě Liberce ho návštěvníci mohou spatřit pouze v zoo v Jihlavě a Plzni. Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA pro tento druh stanovila evropskou plemennou knihu (ESB), kterou spravuje Zoo Schönbrunn ve Vídni.

 

TZ: ZOO Liberec

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky