Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj a Sasko si pomáhají v boji s koronavirem. Obdarovaly se zásilkami ochranných pomůcek

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 04. 2020 16:54

Sdílet článek

Dar v podobě respirátorů a odběrových sad pro testy na koronavirus poskytl Libereckému kraji německý spolkový stát Sasko. Němečtí sousedé z Liberce na oplátku dostanou nanofiltry a roušky s kapsami, do nichž lze filtry umístit.

„Zásobování ochrannými prostředky a testy v Česku nebylo úplně ideální. Přestože se situace o něco zlepšila, pořád pro nás takovýto dar představuje výraznou pomoc,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. I my děkujeme. Jak praví známé rčení — v nouzi poznáš přítele,“ doplnil saský ministerský předseda Michael Kretschmer. 

Do Liberce dorazilo 2400 kusů odběrových sad na PCR testy a 5000 respirátorů třídy FFP 2. „My jsme zase dovezli 10 000 kusů našich nanofiltrů a dodáme ještě 1000 kusů bavlněných roušek s kapsou. Díky tomuto daru můžeme testovat všechny zaměstnance v domovech seniorů a dalších zařízeních,“ řekl hejtman Martin Půta, který dar Libereckého kraje do Saska v pátek 24. dubna osobně přivezl.

Sasko je blízký soused a partner Libereckého kraje. „Jsme teď od něj v době koronavirové nákazy odtrženi. To ale neznamená, že jsme spolu přestali mluvit a být přáteli a neumíme si navzájem pomáhat. A zároveň také hovořit o další vzájemné spolupráci, která bude pokračovat, až tahle krize skončí,“ prohlásil Půta. Ve spolupráci s Fraunhoferovým institutem buněčné terapie a imunologie v Lipsku bychom rádi založili česko-saské výzkumné zařízení. Sídlilo by na Trojmezí, v oblasti mezi Libercem a Žitavou,“ nastínil saský premiér Kretschmer.

Současná koronavirová krize podle hejtmana Půty skýtá pro mnoho zemí, Česko a Německo nevyjímaje, jedno velké poučení. „Možná přispěje k tomu, abychom si uvědomili, že ne všechno je dobré vyrábět ve vzdálených zemích, jakými jsou například Čína nebo Indie,“ uzavřel hejtman.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky