Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj byl oceněn za nejkomplexnější systém veřejné dopravy v ČR pro rok 2012

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 06. 2012 11:43

Sdílet článek

 

Společnost MasterCard včera vyhlásila  výsledky již 5. ročníku unikátní socioekonomické studie MasterCard česká centra rozvoje, kterou tradičně zpracoval tým odborníků z Vysoké školy ekonomické v Praze. Liberecký kraj byl oceněn za „nejkomplexnější systém veřejné dopravy, diplom převzal náměstek hejtmana LK Martin Sepp (ČSSD) v sídle VŠE v Praze. „Úspěchu Libereckého kraje, který podle studie patří mezi nejaktivnější, si samozřejmě velmi vážíme. Je to ocenění přístupu vedení kraje k podpoře veřejné dopravy v souladu s nejmodernějšími trendy. Budování integrovaného dopravního systému probíhá již několik let s hlavním cílem: Dopravit cestujícího co nejrychleji z jednoho místa na druhé bezpečně a s dostatečným komfortem, v jednotném přestupním tarifu pro všechny druhy dopravy, aby přitom nemusel řešit, zdali pojede vlakem, autobusem či tramvají. Kartu OPUSCARD chceme i nadále rozvíjet jako multifunkční kartu s širokým využitím v zaměstnání, ve škole i ve volném čase, prostě jako kartu pro život v Libereckém kraji,“ říká Martin Sepp, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu.

Studie se v první části letošního projektu zaměřila na hodnocení systémů veřejné dopravy ve všech 14 krajích a jejich krajských městech. Propracovaný integrovaný systém veřejné dopravy v celém kraji vynesl Libereckému kraji ocenění. Jako jeden ze tří krajů v ČR má navíc propracovanou elektronickou kartu se spoustou bonusů.

Společnost MasterCard ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v Praze a Sdružením CZECH TOP 100 zveřejnila výsledky unikátního projektu MasterCard česká centra rozvoje. Letos byl v rámci studie hodnocen systém veřejné dopravy na území všech 14 krajů a jejich krajských měst. V rámci projektu MasterCard česká centra rozvoje byly oceněny tyto kraje: Liberecký kraj za „nejkomplexnější systém veřejné dopravy“, Jihomoravský kraj za „nejlépe organizovaný systém veřejné dopravy“ a Plzeňský kraj a město Plzeň za „nejlepší kartu veřejné dopravy“.

Systém veřejné dopravy v Libereckém kraji        

Po Praze rozlohou nejmenší český kraj patří v oblasti veřejné dopravy mezi ty nejprogresivnější. Integrovaný systém IDOL je řízen organizátorem společností KORID LK, spol. s r.o a pokrývá celý kraj. Hlavními centry krajské dopravy jsou města Liberec a Jablonec nad Nisou, která jsou navíc spojená meziměstskou tramvají. V Libereckém kraji má každá obec svoji zónu a nadzónu (širší region), mezi zónami jsou tzv. tarifní jednice, které přibližně odpovídají kilometrické vzdálenosti, a z nich se vypočítává cena jednotlivého i časového jízdného. Speciální tarif má meziměstská tramvajová linka Liberec – Jablonec nad Nisou. „Ze studie vyplynulo, že Liberecký kraj má bezkonkurenčně nejpropracovanější integrovaný systém veřejné dopravy. Velkou výhodou je také to, že propracovaný systém má i krajské město Liberec. Celý region je navíc také velmi nadčasový v tarifní integraci,“ posuzuje stav integrovaného dopravního systému v Libereckém kraji Ing. Milan Damborský, Ph.D., zástupce ředitele Střediska regionálních a správních věd VŠE a odborný asistent Katedry regionálních studií Vysoké školy ekonomické, vedoucí zpracovatelského týmu studie MasterCard česká centra rozvoje.

„V Libereckém kraji lze v dopravních prostředcích platit pomocí elektronické karty OPUSCARD. Karta OPUSCARD funguje především jako předplatní jízdenka a elektronická peněženka – elektronické jízdné je o přibližně 10% levnější než papírová jízdenka, navíc je i přestupní.  Karta OPUSCARD alefunguje i jako čtenářský průkaz v Krajské vědecké knihovně, jako zaměstnanecká karta v mnoha institucích, jako stravovací karta na základních a středních školách. Je zároveň slevovou kartou v rámci tzv. Benefit programu. V něm jsou zahrnuty různé slevy sloužící k výhodnějšímu využití volného času, například na ubytování, vstupy do památek i sportovních areálů.” uvedla Eva Kárníková, obchodní ředitelka pro rozvoj obchodů MasterCard Europe v České republice a Slovensku.

K dokonalosti OPUS kartě chybí snad jen platební funkce. Nástroj, který spojuje platební kartu a kartu pro MHD v jedno, jsme úspěšně zavedli např. v Bratislavě. Tamní magistrát pořídil tento produkt s minimálními náklady, provozní náklady na sebe převzala banka,“doplňuje Kárníková.  

Výdaje na veřejnou dopravu jsou v kraji šesté nejnižší v České republice za tento i minulý rok. V krajském městě, v Liberci, jsou s hodnotou 1 470 na obyvatele, páté nejvyšší.

 

Libereckou elektronickou kartu již brzy doplní cobrandová karta Citi Opuscard, která v sobě bude slučovat výhody regionální multifunkční karty Opuscard a kreditní karty Citi Life společnosti Citibank Europe plc. Citi Opuscard zajistí díky dvěma integrovaným čipům komfort jedné karty namísto dvou a současně nabídne ještě další výhody, například možnost rozložení nákupu ročního kupónu do 12 splátek, a to s nulovým navýšením, nebo další bonusy za platbu touto kartou. „O kartu budou moci požádat jak stávající držitelé současné Opuscard a klienti Citibank, tak i noví zájemci, kteří by rádi využili výhody obou karet v jedné,“ dodává George Denisenko, ředitel spotřebitelských úvěrových produktů v Citibank.

 

LIBEREC

V nejsevernějším krajském městě byla v roce 1862 zřízena drožkářská služba (působila až do první republiky). Město je součástí krajského integrovaného systému IDOL, do něhož jsou zapojeny všechny příměstské autobusové spoje a většina spojů Českých drah a společnosti Vogtlandbahn. Město tvoří jednu zónu. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou navíc provozuje 4 tramvajové linky a jednu historickou, 34 denních autobusových linek, jednu školní a 3 noční okružní linky. Zajímavostí je, že zdejší dopravní podnik provozuje tzv. „sociální automobil“, který slouží k přepravě zdravotně postižených po městě, kdy cílem nebo počátkem cesty musí být zdravotnické zařízení, dům sociálních služeb, domov důchodců, centrum postižených, krajský úřad nebo magistrát; to vše na území města Liberce. 

 

VYHLÁŠENÍ HLAVNÍ ČÁSTI PROJEKTU

Projekt MasterCard česká centra rozvoje se v letošním roce zaměřil na dvě témata. Závěry prvního z nich, hodnocení systémů veřejné dopravy, byly zveřejněny v červnu 2012. Výsledky druhé a hlavní části projektu, zaměřené na vývoj socioekonomické situace měst a krajů v letech 2008 – 2012 a srovnání správy majetku v krajích, budou zveřejněny na podzim 2012. 

 

Více informací o projektu najdete na www.centrarozvoje.cz

 

 

Kontakty:

 

Své případné dotazy či připomínky ke studii MasterCard česká centra rozvoje 2012 prosím směřujte na níže uvedené kontakty:

 

Ogilvy Public Relations

Anna Suchá, Ogilvy Public Relations, +420 731 619 287, +420 221 998 226, anna.sucha@ogilvy.com

Milan Kříž, Ogilvy Public Relations, +420 221 998 237, +420 602 266 316, milan.kriz@ogilvy.com

Zuzana Stará, Ogilvy Public Relations, +420 221 998 218, +420 724 442 956, zuzana.stara@ogilvy.com

 

Kontakt na metodický tým Vysoké školy ekonomické v Praze

prof. RNDr. René Wokoun, CSc., tel.: +420 224 095 548, +420 603 315 279, e-mail: wokoun@vse.cz

Ing. Milan Damborský, Ph.D., +420 777 565 599, damborsm@vse.cz

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky