Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj hodlá pokračovat v přeshraniční spolupráci se Saskem

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 05. 2013 13:23
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Na saském zámku Weesenstein podepsali 2. května saský státní ministr životního prostředí a zemědělství Frank Kupfer (CDU) a náměstek ministra pro místní rozvoj ČR Michal Janeba „Politické prohlášení o vůli pokračovat v přeshraniční spolupráci mezi ČR a Svobodným státem Sasko v rámci Strukturálních fondů EU“.

 

Slavnostnímu aktu se zúčastnili radní LK pro evropské projekty Ivana Hujerová a radní Karlovarského kraje Petr Navrátil, generální konzulka ČR v Drážďanech Jarmila Krejčíková, zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, saského Státního ministerstva životního prostředí a zemědělství, Úřadu zemské rady okresů Saské Švýcarsko a Východní Krušnohoří, Saské rozvojové banky a Společného technického sekretariátu Programu Cíle 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007 – 2013 mezi ČR a Svobodným státem Sasko.

 

Saská a česká strana hodlá navázat na výše uvedený program i v budoucím programovacím období strukturálních fondů EU 2014 – 2020, neboť je osvědčeným prostředkem pro účinné srůstání regionů v česko-saském pomezí. Ve zdravicích aktérů zazněl záměr dále společně rozvíjet česko-saské příhraničí, zvýšit jeho konkurenceschopnost a zlepšit životní podmínky jeho obyvatel. Obě strany hodlají navázat na úspěchy přeshraniční programu Cíl 3, který v období 2007 – 2013 podpořil částkou 207 mil. EUR více než 200 společných projektů po obou stranách společné 424 km dlouhé hranice.

„Místo podpisu Politického prohlášení bylo vybráno záměrně – zámek Weesenstein je typickým příkladem smysluplného využívání těchto fondů, jednak úzce spolupracuje se zámkem v Děčíně a pak realizoval Cílem 3 podpořený projekt, který mj. zahrnoval výstavu Zámecké interiéry v Sasku a v Čechách,“ uvedla Ivana Hujerová.

 

Saská strana se na období 2014 – 2020 aktivně a systematicky připravuje, což lze spatřovat v realizovaných změnách na straně Řídicího orgánu. Od 1. 10. 2012 jeho funkci od saského Státního ministerstva hospodářství, práce a dopravy převzalo saské Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství, které se od 1. 1. 2013 stalo též Certifikačním orgánem Programu Cíle 3. Došlo i k personálním změnám na straně Řídicího orgánu ve snaze optimálně jej nastavit pro potřeby nového programovacího období.

 

„Podepsané Politické prohlášení lze považovat za další impuls pro rozvoj přeshraniční spolupráce mezi ČR a Svobodným státem Sasko v období let 2014 – 2020. Nový program má ambici navázat na uplynulých 7 let praktických zkušeností s přípravou a realizací přeshraničních projektů a napomoci rozvíjet potenciál česko-saského příhraničí a stát se jednou z vlajkových lodí česko-saských bilaterálních vztahů. Je zároveň závazkem pro českou stranu, že bude aktivně postupovat zejména při výběru společných priorit a při dosažení vyváženého poměru národních příspěvků,“ vysvětlila liberecká radní. 

 

Dokument

 

Politické prohlášení o vůli pokračovat v přeshraniční spolupráci mezi
Českou republikou a Svobodným státem Sasko v rámci Strukturálních fondů Evropské Unie

 

Přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko v posledních letech významně přispěla k rozvoji společného pohraničí. Díky mnoha podpořeným přeshraničním projektům bylo pohraničí připraveno na budoucí výzvy a jeho vývoj byl pozitivně ovlivněn.

 

Další rozvoj česko-saského pohraničí jako společného a perspektivního životního, přírodního a hospodářského prostoru, posílení konkurenceschopnosti česko-saského pohraničí a trvalé zlepšení životních podmínek pro jeho obyvatele je deklarovaným společným cílem České republiky a Svobodného státu Sasko, aby pohraničí také v budoucnu mohlo plně rozvinout svůj potenciál a postavit se mnohostranným výzvám. Pro dosažení tohoto společného cíle je nevyhnutelné pokračovat v přeshraniční spolupráci v rámci Strukturálních fondů Evropské unie tak, jak nyní probíhá v rámci dotačního programu „Ziel 3 / Cíl 3 - Program na podporu přeshraniční spolupráce 2007-2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko“.

 

Z těchto důvodů potvrzují podepsaní svůj záměr

 

1.        ustavit společnou pracovní skupinu pro přípravu programu, vedenou Řídícím orgánem, kterým i nadále bude Ministerstvo životního prostředí a zemědělství a Národním orgánem, kterým i nadále bude Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

 

  1. po zveřejnění nových nařízení pro Strukturální fondy Evropskou komisí co nejrychleji začít s programováním nového programového období od r. 2014, aby se zajistilo plynulé navázání na nyní probíhající programové období.

 

  1. vytvořit správní struktury, které zajišťují efektivní a cíleně orientované přidělování dotačních prostředků a zároveň splňují vysoké požadavky Evropské komise týkající se kvality projektů a auditních standardů. Při vytváření struktur pro realizaci programu by se měl brát zřetel na nabyté zkušenosti a měly by se vyčerpat existující potenciály pro jejich optimalizaci.

 

  1. nastavit co nejjednodušší a nejefektivněji postupy pro podávání žádostí a vyúčtování ve smyslu požadavků evropského a národního práva, aby bylo nositelům projektů umožněno soustředit se na obsahovou realizaci svých projektů a dosáhnout co nejlepších výsledků.

 

  1. i v budoucnu sledovat jako nejdůležitější cíl zlepšení konkurenceschopnosti společného pohraničí, plynulé posilování jeho soudržnosti a vytváření atraktivního území. Konkrétní tematické priority budoucího programu budou stanoveny v rámci možností nových nařízení pro Strukturální fondy.

 

  1. usilovat o pokud možno vyvážený poměr národních příspěvků, které budou vloženy do společného rozpočtu programu, při respektování národních pravidel pro alokování prostředků mezi jednotlivé programy přeshraniční spolupráce

 

  1. stejně jako v minulosti se v rámci stanovení konkrétních tematických priorit řídit podle skutečných potřeb v regionu. Za tímto účelem má být zpracována společná studie s analýzou dotačního území. V každém případě musí být při plánování programu pro dotační období od r. 2014 zohledněna regionální specifika, aby byla podpora plně účinná a bylo možné trvale dosahovat stanovených cílů.

 

  1. při výběru společných priorit pro česko-saský program mají být přiměřeně zohledněny možnosti podpory z programů Strukturálních fondů realizovaných na národní, resp. regionální úrovni.

 

Podepsaní jsou přesvědčeni o tom, že programy přeshraniční spolupráce podstatně přispívají k atraktivitě a perspektivnosti společného pohraničí.

 

Z tohoto důvodu se tímto potvrzuje, že Česká republika a Svobodný stát Sasko chtějí v rámci Strukturálních fondů Evropské unie od roku 2014 za účelem dosahování společných cílů i nadále aktivně a partnersky spolupracovat a realizovat společný program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky