Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj i přes neposkytnutí dotace na vlakové spoje nebude provoz omezovat

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 09. 2011 14:55

Sdílet článek

 

Liberecký kraj byl oficiálně upozorněn na možné problémy týkající se plnění závazku státu vyplývajících z platného „Memoranda o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti veřejnou regionální železniční osobní dopravou“ z r. 2009, na základě kterého je krajům poskytována státní účelově vázaná dotace na dofinancování prokazatelné ztráty v železniční osobní dopravě. Provozování vlaků by při výpadku této dotace bylo vážně ohroženo.

            Jedná se o všechny spoje objednávané krajem v systému základní dopravní obslužnosti, tj. osobní a spěšné vlaky provozované dopravcem České dráhy, a.s. na území Libereckého kraje, 3 tímto dopravcem zajišťované rychlíky a většinu vlaků zajišťovaných dalšími drážními dopravci - Vogtlandbahn-GmbH (trať Liberec - Hrádek n.N. - státní hranice PL) a VIAMONT Regio a.s. (vymezené výkony v traťovém úseku Kořenov - Harrachov - státní hranice PL).

            Existuje možnost, že stát svým závazkům vyplývajícím z Memoranda v příštím roce nedostojí a pak bude s velkou pravděpodobností zahájen soudní spor mezi Asociací krajů ČR na straně jedné a státem na straně druhé. „To by ovšem znamenalo nejistotu, co se týče zajištění dopravní obslužnosti drážní dopravou pro rok 2012. Liberecký kraj má smluvní závazky vůči drážním dopravcům, pro jejichž plnění bychom museli v krajském rozpočtu najít zhruba 90 miliónů Kč a to s nejistým očekáváním, že stát tyto prostředky nakonec krajům poskytne a do rozpočtu se vrátí. To může ale trvat i několik let“, obává se Martin Sepp, náměstek hejtmana pro dopravu. „Pro Liberecký kraj jsou co možná nejkvalitnější služby pro cestující jednou z hlavních priorit, proto budeme v případě nutnosti v krajském rozpočtu potřebné finance hledat. Určitě nebudeme spoje omezovat,“ dodal Sepp. Příkladem snahy kraje o zkvalitňování služeb je 16 nových jednotek typu Stadler RS1, které budou postupně nasazovány na Jizerskohorské železnici již od října.

 

Plánované rozdělení dotace jednotlivým dopravcům je uvedeno v následující tabulce:

Dopravce

Km 2012 (odhad)

podíl dotace státu (Kč)

České dráhy, a.s. - smlouva do r. 2019

2 277 737

50 442 819

České dráhy, a.s. - smlouva Jizerskohorská železnice

1 443 496

31 967 695

Vogtlandbahn-GmbH

314 995

6 975 878

VIAMONT Regio a.s.

10 684

236 608

CELKEM

4 046 912

89 623 000

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky