Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj jednal s Polskou republikou o záměru výstavby farmy větrných elektráren Turów – EWT Bogatynia

RNDr. Ivana Pecháčková

manažer projektu Regionální stálé konference

  • 18. 04. 2011 14:57
  • Rozvoj

Sdílet článek

Předložený záměr výstavby 52 větrných elektráren má být realizován na polském území těsně souvisejícím se západní hranicí Frýdlantského výběžku, tedy na výsypkách hnědouhelného dolu Bogatynia a elektrárny Turów. Vzhledem k velikosti záměru (52 VTE na 1200 ha o výkonu 156 MW) a jeho předpokládanému vlivu na životní prostředí ČR a zdraví obyvatel, požádal Liberecký kraj a krajský úřad o mezistátní konzultaci. Konzultace se konala dne 15.4.2011 na Městském úřadě v Bogatynii, kde byl polskou stranou záměr prezentován. Následná dlouhá diskuse byla zaměřena na hodnocení hlukové zátěže, vlivu na chiropterofaunu a další ptactvo a především na hodnocení vlivu záměru na krajinný ráz.

Za Liberecký kraj se jednání zúčastnil RNDr. V. Příkaský, zástupci odborů životního prostředí a zemědělství, odboru územního plánování a stavebního řádu a odboru regionálního rozvoje a evropských projektů, dále Krajské hygienické stanice v Liberci. Svá stanoviska předložili zástupci obcí Višňová a Kunratice.

„Předložený záměr je pro Liberecký kraj velmi problematický, dotýká se všech obcí Frýdlantského výběžku a kraj se bude snažit jeho dopad na území českých obcí minimalizovat“, řekl V. Příkaský.

Dalším krokem bude vydání stanoviska Libereckého kraje prostřednictvím Ministerstva životního prostředí polské straně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky