Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj již přes deset let podporuje výzkum, vývoj a inovace

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 05. 2023 13:59
  • Rozvoj

Sdílet článek

Lidský potenciál, věda, výzkum a inovace — to je nejdůležitější kapitál budoucnosti, do něhož se vyplatí investovat. Inovace jsou tím, co žene svět kupředu, jsou motorem poháněným lidskými nápady a touhou vylepšit to, co nefunguje, nebo by mohlo fungovat ještě lépe. Výsledkem jsou konkrétní projekty a služby zdejším subjektům, které se zabývají vzděláváním, vědou, výzkumem a vývojem a přenosem poznatků do praxe. Snahou je umožnit vývoj produktů za využití místních jedinečných znalostí, tradic, zkušeností a vzájemné spolupráce. Liberecký kraj může stavět na svých přirozených konkurenčních výhodách v podobě jedinečných znalostí v oborech sklářství, strojírenství, textilnictví, elektrotechniky, nanotechnologií a membránových technologií.

Již v roce 2012 přijal Liberecký kraj za svou strategii, jejímž hlavním cílem je podpora rozvoje výzkumu a vývoje v Libereckém regionu (tzv. RIS3 strategie). Nástrojem pro naplnění této strategie se stal zejména projekt s názvem Smart Akcelerátor. Výkonnou složkou projektu je Agentura regionálního rozvoje – ARR, která uskutečňuje množství aktivit.

„Důležitý krok pro rozvíjení strategie podpory výzkumu a vývoje jsme učinili obzvláště ustanovením Rady pro výzkum, vývoj a inovace v Libereckém kraji, a to již v roce 2016. Právě dnes se konalo její 22. zasedání,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova a zároveň předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace v Libereckém kraji. Ta rovněž působí jako poradní orgán krajské rady a přináší například podněty významné pro další podporu podnikatelského prostředí.

Jedním z viditelných příkladů podpory inovací a vývoje je podnikatelský inkubátor Lipo.ink, který od roku 2018 poskytuje podporu začínajícím podnikatelům a malým společnostem, startujícím na komerční trh. Mezi jeho hlavní činnosti patří konzultační činnost, vícefázový inkubační program podpory začínajícím podnikatelům a start-upům nebo naplňování švýcarského programu Platinn, který slouží podnikatelům k dalšímu firemnímu rozvoji.

Dalším z možných příkladů podpory podnikání může být Regionální inovační program, který financuje v rámci svého dotačního fondu Liberecký kraj. „Prostřednictvím našich dotačních voucherů poskytl kraj od roku 2012 finanční prostředky 135 projektům ve výši téměř 25 milionů korun na podporu vývoje a inovací v malých a středních podnicích,“ dodal Jiří Ulvr.

Zvýšit úroveň akademického výzkumu a vývoje pomáhá Liberecký kraj také tzv. Asistenčními vouchery. Z nich kraj financuje přípravu vědecko-výzkumných projektů především z akademické sféry. Z tohoto programu již Liberecký kraj podpořil 8 projektů Technické univerzity v Liberci ve výši 1,6 milionu korun. Kraj podpořil projektovou žádost například na projekty v tzv. Horizon Europe na posílení výzkumných a vývojových kapacit v oblasti pokročilých technologií čištění odpadních vod pro lepší budoucnost za 276.000 korun, dále do výzvy Národního centra kompetence – Průmyslový 3D tisk ve výši 129.000 korun anebo HE–TWINNING se zaměřením na udržitelné inteligentní materiály a technologie v hodnotě 214.000 korun.

Smart Akcelerátor v současné době rozvíjí i aktivity mířící na podporu studentů a mladé generace. Jedná se zejména o polytechnické soutěže pro žáky a studenty středních a vysokých škol s cílem rozvíjet u nich inovativní myšlení a podnikavost, objevit v nich technické nadání, které je dále povede ke studiu technických oborů. „Výraznou odezvu měl například 3. ročník soutěže pro studenty středních a vyšších škol Ideathon, kterou finančně podporoval Liberecký kraj a Technická univerzita v Liberci a která může být líhní nových studentských projektů nejen z technické oblasti, ale i z oblasti veřejného života. Hlavní cenu – 15 tisíc korun – letos obdržel tým Střední průmyslové školy Česká Lípa,“ zdůraznil radní Ulvr.

Kraj pořádá také soutěž pro žáky 8. a 9. tříd Bussines Talent, ve které žáci navrhují technická řešení k zadaným tématům. Vítězné týmy získávají hodnotné ceny (3D tiskárnu, robotickou stavebnici, humanoidního programovatelného robota apod.). Veřejnost může navštívit také akce typu PechaKuchaNight. Doposud se konalo již 10 takových událostí a vždy bylo vyprodáno. Cílem setkání je přestavení témat z různých oborů průmyslu, a to populárně-naučným způsobem. „Chceme tím podnítit zájem laické veřejnosti o vývoj v průmyslové sféře,“ přiblížil Ulvr.  

Zároveň projekt Smart Akcelerátor připravuje pro další období několik významných projektů regionálního i nadregionálního významu z oblasti digitalizace. Mezi ně patří zejména vybudování Juniorního centra pro kybernetickou bezpečnost při Střední průmyslové škole v České Lípě. Centrum by mělo být v budoucnosti komplexním a moderně technologicky vybaveným střediskem pro vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti, a to pro celý region.

Mezi projekty s nadregionálním významem se řadí též Evropský digitální inovační hub. Projekt ve výši 3 milionů eur schválila Evropská komise v únoru letošního roku. Jeho cílem je přinést digitální technologie a dovednosti nejen malým a středním firmám, ale i veřejné správě a zvýšit jejich akceschopnost a efektivitu v produktech i službách. Projekt bude uskutečňovat konsorcium složené ze zástupců akademické, veřejné i podnikatelské sféry. Mezi členy patří Liberecký a Královehradecký kraj, Technická univerzita v Liberci, Univerzita Hradec Králové, VÚTS a.s., Klastrová asociace a také ARR.

V červenci letošního roku by měl být spuštěn Informační a datový portál Libereckého kraje, kde budou k dispozici data napříč veřejným prostorem od dopravy přes kulturu až po životní prostředí či sport.

„Smart Akcelerátor také neustále monitoruje a mapuje podnikatelské, akademické a veřejné prostředí. Na základě informací zpracováváme analýzy technologických trendů. Mezi současná aktuální témata můžeme zařadit zejména udržitelnou a komunitní energetiku. Přizvaní odborníci z řad energetických specialistů z privátního i veřejného sektoru přináší velmi cenné podněty pro formování energetické politiky nejen ve veřejném, ale i soukromém sektoru,“ dodal radní Jiří Ulvr.

Další významnou aktivitou projektu, kde hraje zásadní roli Liberecký kraj, je získávání mezinárodních zkušeností a hledání dalších možností inovativních know-how a jejich využití v podnicích regionu. Kraj je součástí tzv. mezinárodních platforem. „Jsme kupříkladu v Evropské platformě REGIOTEX, která se zabývá výzkumem a vývojem v textilním průmyslu, či ve Water Smart Territories, jež se věnuje hospodaření s vodou a životnímu prostředí. Velmi inspirativní pro získání nových zkušeností jsou studijní cesty do Kanady, kde také – stejně jako u nás – funguje projekt podnikatelského inkubátoru. Přínosná byla také naše cesta na Taiwan či do Izraele, kde se výraznou měrou podílí na podpoře start-upů a digitalizace veřejné správy,“ uzavřel Jiří Ulvr.

logo

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky