Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj nadále pokračuje v péči o aleje

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 01. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj v roce 2017 podpořil a provedl práce na rekultivaci významných alejí. Hlavním cílem bylo především zachovat jejich provozní bezpečnost, a to s důrazem na historickou, estetickou a funkční roli. Práce v alejích byly realizovány za podpory Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Částka za ošetření vybraných míst dosáhla výše 1 714 177 Kč. Projekty na obnovu a zachování krajských stromořadí budou pokračovat i v letošním roce.  

„V alejích byly pokáceny nebezpečné či neperspektivní stromy, stávající stromy byly odborně ošetřeny a na vhodných místech byly aleje dosazeny mladými stromky. Výsledkem jsou zachované esteticky, přírodně i krajinářsky cenné aleje, kterými můžete zároveň projít bez obav o svoji bezpečnost,“ uvedl Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

V rámci první etapy péče o aleje, která probíhala v roce 2017, byly k rekultivaci vybrány Lipová alej „Kalvárie“ ve Cvikově, Zámecká lipová alej ve Sloupu v Čechách, stromořadí „Buďárka“ v Pasekách nad Jizerou, Duby na hrázi v oboře v Lomnici nad Popelkou či lipová alej ve Světlé pod Ještědem. Celkové náklady na ošetření těchto míst dosáhly výše 1 714 177 Kč.

Liberecký kraj se aktuálně zabývá 2. a 3. etapou péče o stromořadí. V lednu 2018 předal k realizaci alej mezi Albrechticemi u Frýdlantu a Vítkovem a jírovcové stromořadí Kamenický Šenov – Slunečná. Kácení, ošetřování stromů i dosadby nových stromků budou v obou alejích probíhat průběžně až do 31. října 2018, a to v závislosti na klimatických podmínkách a vegetačních obdobích. Ve druhé etapě byla k ošetření navržena také lipová alej u vlakového nádraží v Malé Skále. „Tento projekt však byl v rámci OPŽP schválen později, proto je zde teprve připravována soutěž na zhotovitele prací,“ vysvětlila Radka Loučková Kotasová, radní odpovědná za resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Třetí etapa projektů pracuje na rekultivaci aleje Karolíny Světlé vedoucí podél historické stezky ze Starého Dubu do Českého Dubu, zámeckou lipovou alej ve Stvolínkách a lipovou alej ve Valteřicích u Horní Branné. Podle podmínek OPŽP musí být práce na posledně jmenovaných alejích dokončeny do konce roku 2018. „U šesti výše uvedených alejí zahrnutých do 2. a 3. etapy jsou předpokládány celkové výdaje ve výši 7,8 mil. Kč, přičemž kraj očekává, že toto číslo se v rámci soutěže na dodavatele prací sníží,“ uzavřela Radka Loučková Kotasová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky