Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj navštívila delegace ze švýcarského kantonu St. Gallen

Mgr. Mazalová Dvorská Jitka

marketingový manažer projektu Smart akcelerátor Libereckého kraje

  • 21. 09. 2017 13:17
  • Rozvoj

Sdílet článek

V tomto týdnu jsme v Libereckém kraji přivítali šestičlenou delegaci z kantonu St. Gallen, který s Libereckým krajem pojí partnerství. Toto partnerství však není jen tak ledajaké. Trvá již celých 27 let a v celé Evropě je to jev zcela unikátní. Již v roce 1990 vznikla Kooperace St. Gallen - Liberec, přitom v té době téměř nikdo v St. Gallenu Liberec neznal, stejně tak jako v Liberci téměř nikdo neznal St. Gallen. Zpočátku se jednalo čistě o soukromou iniciativa několika málo osob. Pád Berlínské zdi a Sametová revoluce ale vzbudily ve Švýcarech nadšení a studenti, soukromé firmy a kantonální vláda spolu s Libercem rozjeli projekty, které měli Liberci pomoci k jeho rozvoji. Po vzniku krajů se spolupráce rozvinula na celé území Libereckého kraje. A jak vypadá spolupráce se St. Gallen v současné době? Výměnné pobyty pro studenty, stáže pro zdravotní sestry, zkušenosti a know how si vyměňují lesníci, dopravní specialisté, ochranáři, zaměstnanci krajského úřadu z oddělení rozvojových koncepcí a další a další pracovníci v nejrůznějších oblastech. Spolupráce a přátelství funguje napříč obory. Program poslední návštěvy St. Gallen v Libereckém kraji byl koncipován jako řada prezentací a exkurzí na jednotné téma smart cities/smart region. Toto téma je velmi široké a lze ho najít napříč mnoha oblastmi života. Spadá sem udržitelná mobilita, energetické koncepce zacílené na úsporu energií, nízkoenergetické budovy, nakládání s odpady, chytré parkování a řada dalších činností, které je potřeba dělat efektivně, úsporně, ekologicky, zkrátka chytře. Prostor pro prezentaci projektů, které se tématikou smart cities zabývají, mělo tentokrát město Liberec se svým projektem Chytře na cestu a DEMO EC, Dopravní podnik města Liberec a Jablonec nad Nisou, koordinátor veřejné dopravy KORID LK, město Osečná, Technická univerzita v Liberci a České radiokomunikace s projekty využívající internet věcí a mnoho dalších. Měli jsme příležitost prezentovat švýcarským partnerům řadu našich smart řešení, mezi kterými je například sdílení zdravotní dokumentace lékařské záchranné služby s nemocnicemi tzv. E-health, ale stále pro nás St. Gallen zůstává velkou a zajímavou inspirací.

Logolink

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky