Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj pamatuje i na včely a včelaře

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 05. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5171|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Již III. Krajský den včely a Den mladých včelařů, který pořádá pod záštitou MUDr. Přemysla Sobotky, předsedy Senátu Parlamentu České republiky a senátora za Liberecko,

Liberecký kraj, Regionální agrární rada Libereckého kraje a Český svaz včelařů- okresní organizace Liberec, začíná v sobotu. 19. května 2007 v 9:00 hodin v  Lidových sadech v Liberci. Návštěvníci uvidí mimo jiné přehlídku chovatelů včel, ukázky včelaření ve skleněných úlech, technická vybavení pro chovatele, výstavu a prodej produktů z chovů (med, medovina, vosk, apod.), ukázky zdobení perníků, soutěž pro děti, vyslechnou  odborné přednášky i vystoupení souborů Kukačky  Amare Čave.

„Prezentace včelařství a podpora lidí, kteří se tomuto odvětví věnují, je pro Liberecký kraj důležitým úkolem. Již třetí Krajský den včely seznámí návštěvníky s  uměním chovatelů a zpracovatelů včelích produktů a ukáže jim různorodost výrobků, které lze z včelaření dostat,“ uvedl Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky LK, který se osobně akce zúčastní..

„Víme, že v posledním období a stavy včelstev se snižují. I touto akcí chceme podpořit organizace sdružující včelaře a ukázat zejména mladým zájemcům, že chov včel je krásná, i když náročná záliba,“ doplnil.

Zájem kraje o včelstvo a včelaře potvrzuje i probíhající výstava v ambitu Vlastivědného muzea a galerie (VMG) v České Lípě, kterou připravilo Včelařské vzdělávací centrum v Nasavrkách ve spolupráci s Ekoporadnou Orsej při VMG. Na vernisáži v sobotu 12. května byl k vidění „živý“ úl i ukázky výrobků z včelího medu. Výstava „Chov včel jako nejstarší lidské řemeslo“ potrvá v České Lípě do 17. června

Do třetice se lze setkat se včelami, tentokrát sice „jen“ v podobě medoviny, v sobotu 19. května před hotelem Parkhotel ve Smržovce. Zde se na akci Prolínání – Sen o Jizerských horách, kterou za finanční podpory Libereckého kraje připravilo Poradenské centrum pro venkov Smržovka a Ekoporadna Orsej Tanvald, představí také regionální výrobci ovocných moštů, domácích pralinek, medoviny a mnoha dalšího.

Cílem všech  akcí, je představit veřejnosti pestrost i množství potravinářských produktů, které vznikají v našem regionu, proto jsme  například do této akce uvolnili z Grantového fondu Libereckého kraje  na podporu ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty přes 25 tisíc korun. Navíc chceme podpořit vznik originální značky místní produkce z Jizerských hor. Tak třeba oblast Frýdlantsko a Český ráj se představí již některými výrobky hotové regionální značky Vyrobeno na Frýdlantsku a Regionální produkt Český ráj,“ prozradil Radim Zika s tím, že tyto značky zákazníkovi zaručují, že kupuje výrobek určité kvality, z místních surovin a „domácí“ výroby.

                          

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky