Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podepíše smlouvu o partnerství s italskou provincií Marche

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 03. 2011 16:32

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler, radní Zdeněk Bursa, Pavel Petráček a Jaroslav Podzimek (všichni ČSSD) a vedoucí Zastoupení LK v Bruselu Lukáš Vorel se v průběhu čtyřdenní návštěvy italského města San Benedetto del Tronto a regionu Marche setkali 8. až 11. března se starostou Giovanni Gasparim a radní regionu Marche pro průmysl, vědu a výzkum a inovace Sarou Gianniniovou. Prezident regionu Gian Mario Spacci, na jehož pozvání delegace do Itálie odjela, se nemohl setkání kvůli místním rozsáhlým záplavám zúčastnit.

Členové Rady LK ve městě San  Benedetto del Tronto se na pozvání starosty pana Giovanni Gaspariho  zúčastnili série jednání na téma spolupráce mezi městem SBdT a regionu Marché s Libereckým krajem. První setkání, již 9. 3. večer po příjezdu  se uskutečnilo  v sídle sdružení podnikatelů Confcommercio, které již 20 let působí na poli spolupráce turistických a gastronomických zařízení a cestovních  agentur ČR a Itálie.

Dr. Fausto Calabresi, který před rokem navštívil LK,vyjádřil přání uspořádat prezentaci na téma turistika přímo v Liberci.

„Návrh jsme přivítali a tak se v průběhu měsíce května se v Liberci uskuteční prezentace tohoto sdružení spojená s ochutnávkou typických italských produktů a vín včetně přípravy pokrmů,“ uvedl hejtman.

Delegace byla pozvána na přátelské setkání s velitelem přístavu a pobřežní hlídky plukovníkem Danielem di Guardem, jehož personál čítající přibližně 100 lidí bude v letních měsících pečovat v SbdT i o turisty z LK. Pan di Guardo je jedním z nejvýše postavených vojenských hodnostářů v kraji i vzhledem k  důležitosti jím spravovaného přístavu. Pobřežní policie posléze dopravila

delegaci do firmy na zpracování ryb Trevisani, jejíž produkty jsou ke koupi i v ČR.

 

Další setkání s podnikateli se konalo v sídle sdružení průmyslových podniků Confindustria Ascoli Piceno za účasti prezidenta sdružení Bruna Bucciarelliho. Velká účast zástupců průmyslu      potvrdila zájem o přímé investice do LK z nejrůznějších odvětví průmyslu.

„Tímto setkáním se otevřely nové možnosti tvorby pracovních příležitostí v LK. Podniky ze

zpracovatelského, energetického i těžebního průmyslu projevily konkrétní zájem o konkrétní akvizice v LK,“ potvrdil radní Zdeněk Bursa..

 

Na radnici v SbdT na tiskové konferenci byla z obou stran prezentována vůle k podpoře všech aktivit mezi zúčastněnými subjekty. Hejtman LK definoval sinergie mezi regiony ve formě kombinace zimní tedy naší turistiky a letní tedy italské.

„Reciprocita v přístupu k jednotlivému zákazníkovi bude velmi prospěšná pro oba regiony. V praxi toto znamená, že letní mořské turistické destinace budou prezentovány v konkrétních subjektech v LK a naopak přibližně 1000 subjektů v zóně budou prezentovat zimní destinace v LK,“ řekl Stanislav Eichler.

V pátek 11. 3. všechny deníky v regionu Marché otiskly výstupy předešlých jednání včetně prohlášení starosty, který řadí spolupráci s Libereckým krajem a s Českou republikou ke prioritám svého úřadu. Komunální volby se v SbdT konají za 2 měsíce a starosta Gaspari 

vzhledem k jeho mezinárodním aktivitám je podle průzkumů jasným favoritem.

 

Starosta poté pozval delegaci LK k návštěvě Hotelové školy v  SbdT, jež projevila zájem o výměnu studentů mezi podobnými školami z Libereckého kraje.

Ředitel Prof. Alfonso Sgattoni projevil velký zájem o spolupráci se třemi

podobnými zařízeními v LK.

„Konkrétním výstupem bude výměna studentů spojená s transferem kulinářských dovedností mezi školami,“ naznačil radní Jaroslav Podzimek, který společně s ostatními členy krajské delegace navštívil klub rychločlunů.

 

Turistické konsorcium SbdT ´Riviera delle Palme´ v čele s Alessandrem Zocchim při setkání za účasti několika desítek podnikatelů v oboru přislíbilo prezentaci LK v rámci jejich kapacit jako zimní turistické destinace.

„Tak bude realizována ´pragmatická ´výměna turistů´, kterých do SbdT přijíždí na 2 miliony ročně,“ poznamenala Pavel Petráček s tím, že velká účast na tomto setkání jen podtrhuje ohromný zájem o tento reciproční projekt.

 

Závěrečný den byla delegace LK přijata v sídle regionu Marché ve městě Ancona. Při setkání s radní pro průmysl, vědu a výzkum a inovace Sarou Gianniniovou hejtman nejprve představil Liberecký kraj, vyzdvihl jeho specifika a definoval styčné body pro budoucí možnou spolupráci mezi krajem a regionem Marché.

Radní Gianniniová přivítala nabídku spolupráce a přislíbila podpis smlouvy o partnerství mezi regiony.

„Zároveň garantuji podporu budoucím meziregionálním obchodním vztahům. Prvním krokem

bude podpora zavedení přímého leteckého spojení mezi Anconou a Prahou,“ řekla na závěr setkání radní.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky