Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj pomáhá opravit památky. Přispěl i na obnovu zámku v Doksech

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 04. 2019 00:00

Sdílet článek

Bezmála jedním milionem korun podpořil v posledních letech Liberecký kraj obnovu zámku v Doksech. Od roku 2015 patří zámek městu, které se snaží celý areál objektu zpřístupnit veřejnosti. Kraj finančně podpořil i zpracování stavebně-historického průzkumu, na který navázala samotná rekonstrukce.

„Od roku 2014 do roku 2018 podpořil Liberecký kraj obnovu zámku v Doksech celkovou částkou 916.900 korun. Město Doksy pokračuje v obnově zámku velmi usilovně, ale takto velké památkově chráněné komplexy by potřebovaly výraznou finanční podporu státu. Není v silách, zvláště menších obcí či měst jako jsou například Stvolínky či Doksy, tyto památky v nějaké přijatelně dlouhé době obnovit,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jedním z velkých problémů byl stav střechy a krovu. V roce 2015 proto tesaři opravili nejvíce poničená místa ve východním křídle zámku a obnovili komín. Na práce navázal podrobný stavebně-historický průzkum krovů.

V roce 2016 došlo ve východním křídle k celkové obnově vyhlídkové terasy, výrazně poškozené zatékající vodou. Opravily se také omítky, podlahy, zábradlí a klempířské prvky.

V následujícím roce se práce přesunuly na severní vstupní portál, který je dominantou středního křídla. Do portálu často zatékalo již v dobách, kdy zde fungovalo učiliště. Restaurátoři proto opravili kamenné prvky a portál oplechovali a omítli.

Zásadní rekonstrukce pak začala v roce 2017. Vybudovalo se turistické informační centrum včetně dvou galerií a historického prohlídkového okruhu. Prioritou se také stala oprava střechy, kterou do nově rekonstruovaných prostor zatékalo.

Proto se v roce 2018 poškozená místa na západním křídle zámku opravila a došlo také ke kompletní výměně střešní krytiny na části východního křídla. Tesaři obnovili i poškozené části krovu východního křídla a dalšímu poškozování fasády zabránili opravou klempířských prvků.

„V souvislosti s řešením zatékání do zámku bychom zde neradi opomenuli, že v roce 2018 jsme provedli kompletní odkanalizování bezprostředního okolí zámku. Tato akce s náklady více než 5 milionů korun byla financována výlučně z prostředků města,“ dodala Eva Burešová, starostka města.

„Letos máme v plánu obnovit stav jižního portálu, který je v téměř havarijním stavu a pokračovat v kompletní obnově krytiny střechy východního křídla. Cílem je i zprovoznění Muzea Čtyřlístku, knihovny a kanceláří pro městskou organizaci KulturaDoksy.cz,“ vysvětlil Jakub Derynk, projektový manažer Města Doksy.

Brzy začnou i stavební úpravy zámku, které umožní bezbariérový vstup návštěvníkům s hendikepem. Projektanti v současné době řeší vybudování parkoviště. Největším problémem je však stav bývalých hospodářských budov, které jsou ve vlastnictví fyzické osoby. Jsou nedílnou součástí zámeckého areálu, nyní ale chátrají.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky