Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj předává své zkušenosti s procesem posuzování vlivů na životní prostředí

Mgr. Patočková Lenka

manažer projektu Regionální stálé konference

  • 07. 07. 2011 08:37
  • Rozvoj

Sdílet článek

V rámci studijní cesty organizované UNDP (United Nations Development Programme) a zaměřené na proces posuzování vlivu koncepcí na životní prostředí a veřejné zdraví (tzv. SEA proces) navštívila Liberecký kraj dne 29. června skupina vyšších státních úředníků z Uzbekistánu.

V prostorách Krajského úřadu Libereckého kraje se uskutečnil seminář, kde se o své zkušenosti s tímto procesem podělil se členy studijní skupiny nejen zástupce samosprávy kraje, konkrétně náměstek hejtmana kraje, RNDr. Vít Příkaský, ale svými odbornými znalostmi a zkušenostmi přispěli také zástupci odboru životního prostředí a zemědělství, odboru územního plánování a stavebního řádu i odboru regionálního rozvoje a evropských projektů.

„Z úhlu pohledu předkladatele koncepce považuji uplatnění preventivního přístupu a otevřenost komunikace s veřejností za  nejdůležitější přínos celého procesu posuzování vlivu na životní prostředí a veřejné zdraví. U dokumentu, který je výsledkem podrobné diskuse a vzájemného vyjasňování postojů zúčastněných stran a hledání všeobecně přijatelného řešení, lze předpokládat vyšší úspěšnost realizace navrhovaných opatření koncepčních dokumentů v praxi,“ zmiňuje RNDr. Vít Příkaský.  

Návštěvníci se v diskusi nezajímali pouze o proces SEA v průběhu přípravy strategických dokumentů, nýbrž také o širokou agendu odboru životního prostředí a zemědělství, zvláštní pozornost věnovali uplatnění procesu SEA v územním plánování. Soudě podle množství dotazů a délky diskuse lze předpokládat, že si členové studijní skupiny odnesli mnoho cenných poznatků do své odborné práce.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky