Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj představil aktuální analýzu stavu dopravy

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 04. 2011 16:33

Sdílet článek

 

Již devátou aktualizací prošel dokument „Analýza stavu dopravy na území Libereckého kraje”. Dokument zahrnuje všechna odvětví dopravy z pohledu stavebního, technického, ekonomického i provozního, která jsou na území Libereckého kraje využívána. Největší důraz je kladen na silniční dopravu, která se Libereckého kraje týká přímo, a to jak majetkově tak legislativně.

 

            Cílem „Analýzy stavu dopravy na území Libereckého kraje“ je soustředění všech dostupných a na sobě závislých informací pro potřeby rozvojových a rozhodovacích procesů na úrovni kraje. Dále pak zhodnocení soustředěných informací, které povedou ke zkvalitnění dopravní infrastruktury tak, aby bylo zajištěno napojení Libereckého kraje na republikovou a evropskou síť, a současně byla optimalizována vnitřní (krajská) dopravní obsluha území z hlediska životních podmínek občanů kraje, bezpečnosti a ochrany uživatelů, ekonomického rozvoje, cestovního ruchu, zemědělství a venkova. V každém dalším zpracování dokumentu byly naplánované aktivity vyhodnoceny, aktualizovány, případně doplněny. Stejně je tomu i v současné aktualizaci.

 

            Analýza je mimo jiné také důležitým podkladem pro vyhodnocení otázek kolem problematiky výběru mýta na silnicích I. a II. třídy na území kraje. Liberecký kraj zastává k problematice mýtného na krajských komunikacích prozatím konzervativní postoj. Vzhledem k tomu, že se Liberecký kraj zejména s ohledem na dosahované intenzity dopravy nepotýká s intenzivním přesunem dopravy na krajské komunikace, nepředpokládá využití mýtného systému.

 

LK bude jednat se zástupci ministerstva dopravy o problematice zpoplatnění silnic I. a II. třídy i nadále a jeho zástupci nevylučují změnu postoje s ohledem na následující vývoj intenzity dopravy a analýz, které celý proces úvah o zpoplatnění komunikací provázejí.

 

Nejsme v současné chvíli přesvědčeni o efektivitě systému zpoplatnění silnic II. třídy v Libereckém kraji,“ říká náměstek hejtmana Martin Sepp. „Na druhou stranu vnímáme celou problematiku jako živý proces a nechceme se dříve, než dojde k důkladnému rozboru situace se zástupci samospráv, kterých se problematika nejvíce dotýká, uzavírat dalšímu názorovému posunu. Na území našeho kraje lze mluvit o úseku silnice II. třídy v Příšovicích, v jehož případě bychom o zavedení mýta uvažovali. Se samosprávou obce jednáme,“ dodává náměstek pro dopravu Martin Sepp.

 

V současné době kraje jednají s ministerstvem dopravy o legislativním rámci zpoplatnění krajských komunikací a definitivní stanovisko Libereckého kraje je nadále otázkou výsledku dalších jednání a analýz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky