Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj řeší vstup do Schengenského prostoru

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5729|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Jak se bude zřejmě již od 21. prosince  jezdit do ciziny a naopak? Na tuto otázku nyní hledá Liberecký kraj nejvýhodnější model, jak se budou po zrušení hranic automobily, autobusy a hlavně kamiony dostávat  z České republiky do  Polska a Německa  a zpět.

Podle návrhu, který stále prochází korekcí a diskusí s dotčenými obcemi to vypadá  tak, že dodávky s mřížkou budou jezdit přes česko-polský přechod v Srbské a nově také přes německo-český přechod v Petrovicích. Všechny stávající česko-polské silniční hraniční přechody budou pro provoz bez omezení. To jsou některé z novinek, které připravuje Liberecký kraj pro řidiče po vstupu do Schengenského prostoru. Tehdy totiž zmizí hraniční kontroly a auta, pěší, lyžaři i cyklisté se budou přes hranici dostávat úplně volně a jen změněné dopravní značení může určit kudy a jak velká auta přes hranici pojedou. Nejlepší systém nyní hledají společně Liberecký kraj, obce, policie a Ředitelství silnic a dálnic.

            „Schengenský prostor (nebo také zkráceně pouze Schengen) se nejčastěji využívá jako označení území, v jehož rámci nejsou na společných státních hranicích vykonávány hraniční kontroly a hranice lze tedy překračovat kdykoli a na jakémkoli místě. Absenci hraničních kontrol nahrazuje rozsáhlá spolupráce všech států v mnoha oblastech, které sahají od policejní a justiční spolupráce přes vízové a konzulární záležitosti až po ochranu osobních údajů,“ vysvětlil člen rady kraje por dopravu Vladimír Richter.

Mezi hlavní změny na státních hranicích, ke kterým dojde po vstupu ČR do Schengenu,  podle něj patří: odstranění hraničních kontrol; volný pohyb po schengenském prostoru; vnější schengenské hranice v ČR pouze na vybraných mezinárodních letištích; odstranění překážek bránících volnému průjezdu na místech hraničních přechodů a možnost dočasného znovuzavedení hraničních kontrol.

Dne 31.12.2007  (možná už 21. prosince) bude ukončeno provádění hraničních kontrol všech osob a dopravních prostředků překračujících státní hranice na hraničních přechodech, případně dalších místech určených k překračování státních hranic.

Za účelem zmapování současného stavu provedl Krajský úřad Libereckého kraje, odbor dopravy, místní šetření na všech hraničních přechodech a na místech protnutí státních hranic mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo a mezi Českou republikou a Polskou republikou na území Libereckého kraje, kde existují komunikace umožňující případné propojení mezi sousedními státy.

 Na základě těchto informací zadal odbor dopravy KÚLK zpracování dokumentu „Stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích v souvislosti se vstupem ČR do Schengenského prostoru a otevřením hraničních přechodů na silnicích II. a III. třídy v Libereckém kraji“.

Jak přes hranice, kudy a čím se bude jezdit po vstupu do Schengenu.

Návrh Libereckého kraje:

Harrachov - Jakuszyce - bez omezení

Habartice - Zawidów - bez omezení

Kunratice - Bogatynia - bez omezení

Nové Město pod Smrkem - Czerniawa Zdrój - bez omezení

Hrádek nad Nisou - Porajów - bez omezení

Srbská - Miloszów - do 3,5 tuny a autobusy

Petrovice - Lückendorf - do 3,5 tuny a autobusy

 

Informace o tom, jak se bude jezdit v příhraničí po vstupu do Schengenu, mohou lidé sledovat na webových stránkách kraje: www.doprava.kraj-lbc.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky