Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj se k archeologickým památkám macešsky nechová

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 06. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5237|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Že je v Příšovicích u Turnova významná archeologická lokalita, ví už dlouhá léta každé malé dítě, o archeolozích nemluvě. Emoce kolem unikátního, to nikdo nepopírá, naleziště, které svým významem překročilo krajský formát, bohužel stále rozviřují a matou veřejnost.

Tak tedy na rovinu! Že Liberecký kraj podporuje mimo obnovy kulturních památek také záchranné archeologické výzkumy, dokazuje například tím, jak dokázal v loňském roce zajistit z krajského rozpočtu výkup cenného pozemku v Příšovicích v lokalitě Cecilka. Zde bylo v roce 2005 v obytné zóně na soukromých parcelách objeveno žárové pohřebiště, které je  od března 2007 vyhlášeno Ministerstvem kultury kulturní památkou. Výkup této čerstvé, již 4 500 let staré kulturní památky z doby bronzové, stál v roce 2006 šest set padesát tisíc korun.  Navíc z větší části kraj pokryl i náklady na záchranný archeologický průzkum v téže lokalitě za sedm set tisíc Kč.

Ani dalekosáhlý význam nového naleziště, tentokrát z doby kamenné, tedy staré 6500 let (raději přesněji datováno do doby  4600 - 4700 let před naším letopočtem), Liberecký kraj ani Severočeské muzeum v Liberci, které průzkum provádí, nezpochybňuje. Naopak, aby zdůraznil Ministerstvu kultury a státu ojedinělost nálezů kultury s vypíchanou keramikou v Příšovicích, nechal  zpracovat odborné posudky z dalších  archeologických pracovišť České republiky.

Všechny se shodují v tom, že se jedná o významný nález a to nejen v rámci Libereckého kraje. Archeologové našli v Příšovicích přes 1000 objektů po pravěkém osídlení. Podle nich v místě byla v jedna z nejstarších osad, neolitické sídliště, prvních zemědělců v zemi (viz Dr. Marie Zápotocká, CSc, Archeologický ústav AV ČR, Praha,  PhDr. František Frýda a Bc Milan Metlička, Západočeké muzeum v Plzni,  Mgr. Petr Květina, Mgr. Jaroslav Řídký a Mgr. Markéta Končelová, ...

Taková jsou fakta, na pravou míru uveďme některá další nepřesná tvrzení a omyly:

1. Nejde o druhou největší vesnici pravěkých zemědělců objevené na území Česka z doby bronzové, nýbrž jde o neolit – dobu kamennou. Opravdu nelze jámy a vlastně celé naleziště zakonzervovat, to by se musely zbourat celé Příšovice, ale lze dobře zdokumentovat místo. A nalezené předměty později, až budou finanční prostředky, i zrenovovat a případně někde vystavit.

2. Liberecký kraj nebude po vyhodnocení situace zmíněné pozemky vykupovat, o případných stavebních uzávěrách neuvažuje, naopak prostřednictvím Severočeského muzea uzavřel s investorem VGP Park, a. s., Mladá Boleslav smlouvu, kde se obě strany dohodly, že záchranný archeologický průzkum podle zákona o státní památkové péči pod odborným vedením Petra Brestovanského ze Severočeského muzea skončí k 30. červnu. Poté bude staveniště předáno investorovi.

3. I když je zásadní význam Pojizeří v dějinách pravěké Evropy podle odborníků stále nedoceněn, Ministerstvo kultury nemá ani na takovouto důležitou lokalitu dostatek peněz, natož finance na výkup pozemků. Slovy mluví MK Marcely Žižkové:

Máme k dispozici pouze finanční prostředky na financování záchranného archeologického výzkumu, peníze určené pro tyto účely však nestačí pokrýt potřebu.“

4. Kraj rozumí tomu, že situace s financováním archeologických památek není ideální, ale je třeba zdůraznit, že loňská dotace Libereckého kraje na archeologické výzkumy osmkrát převýšila příspěvky  Ministerstva kultury.

5. Liberecký kraj se jako vlastník kulturních památek chová v rámci svých pravomocí a finančních možností odpovědně a své památky udržuje a opravuje, a to hlavně z vlastního rozpočtu Libereckého kraje. Vlastní jich celkem 13, jedná se většinou o sídla škol či domovů důchodců, jednou z ní je ale i zmíněná Cecilka. V letech 2002 – 2006 kraj investoval na obnovu těchto vlastních památek,  v nichž sídlí jeho příspěvkové organizace, více než 76 milionů korun.

Náměstek hejtmana Antonín Schäfer pověřený vedením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu zdůrazňuje:

„V rámci celkově omezených výdajů v minulém a letošním roce bylo možné bohužel vyčlenit na granty a přímou podporu památkové péče méně prostředků( jedná se o pomoc jiným vlastníkům KP) . Věřím ale, že příští roky budeme jiným vlastníkům  moci opět přispět větší částkou, ač to není povinnost Libereckého kraje

Na rekonstrukce památek, které vlastní kraj, na Severočeské muzeum v Liberci, Vlastivědné muzeum v České Lípě a Muzeum Českého ráje v Turnově,  letos kraj vyčlenil 20,123 miliónu Kč, a to určitě není až tak málo..

Připomeňme, že v minulých letech bylo úspěšné například restaurování nástěnných maleb v tzv. Liebigově vile v Liberci, na které kraj rovněž přispěl. Velkou opravu zažívá památkově chráněná budova Severočeského muzea. Během několikaleté etapy bude postupně vyměněna střešní krytina za břidlici, bude očištěna pískovcová fasáda a na ní budou doplněny jednotlivé architektonické články poškozené v minulosti. Kraj se také podílí na obnově a údržbě perly Českého ráje – hradu Valdštejna.

Ale stejnou radost má kraj  i z menších akcí, které se podařily. Např. se po dohodě s městem Frýdlant zachránila socha sv. Jana Nepomuckého, nebo vlastním nákladem byla zrestaurována boží muka v Hejnicích, která hrozila zřícením, či přispěl k záchraně jedné rarity - zděného holubníku v Raspenavě. A v letošním roce bude dokončeno restaurování unikátních gotických nástěnných maleb v kapli na hradě Houska.

„Obecně lze za nejohroženější skupinu památek označit venkovské kostely, které velikostí a bohatostí výzdoby odrážejí zašlou slávu a bohatství venkova. Bohužel změnou společenské situace po roce 1945 a poté po roce 1948 přišly tyto kostely o významnou část příspěvků na údržbu a majitelé dnes musí řešit stav zaviněný absolutním nezájmem a přehlížením. Kraj hledá každoročně ve svém rozpočtu finanční prostředky na pomoc majitelům “ připomíná náměstek hejtmana.

Podobně postiženou skupinu památek představují i drobné sakrální objekty, jako jsou různá boží muka, kapličky, křížky atd. U těchto objektů je ale často obtížné až nemožné zjistit konkrétního vlastníka, který by se měl postarat o jejich záchranu a restaurování.

Přesto kraj poskytl letos na obnovu památek, i když nejsou v jeho vlastnictví,  docela slušnou částku, celkem více než 1,8 milionu Kč, a snaží se i respektovat požadavek vlastníka na výši příspěvku, což se v drtivé většině případů podařilo.

    Žalujících“ památek je v našem regionu bohužel stále mnoho. Proto Liberecký kraj zpracoval v rámci Koncepce účinnější podpory rozvoje památkové péče v Libereckém kraji Seznam nejohroženějších nevyužívaných kulturních památek, který zahrnuje kolem 100 nemovitostí. V rámci rozdělování dotací na obnovu kulturních památek se snažíme zohledňovat, zda je kulturní památka zařazena na tento seznam. Skutečnost je ale taková, že hlavně v posledních letech se finanční prostředky někdy nedostávají ani na takto ohrožené památky. Musíme ale zdůraznit, že zájem o obnovu ohrožené památky musí projevit především její vlastník, Liberecký kraj nemůže suplovat jeho povinnosti. Jsme ale ochotni pomoci mu v jeho úsilí,“  uzavírá  Antonín Schäfer.

Je tedy Liberecký kraj opravdu tak macešský ke svým kulturním památkám?

Přehled přidělených dotací -Viz tabulka.

 

 

 

Místo realizace

Projekt / akce

Příjemce

 Dotace Libereckého kraje

Horní Libchava

Oprava střechy fary čp. 62 - výměna krytiny, výměna poškozených latí, znovuvyzdění komínů, oprava 4 volských ok

Miroslav a Petra Pröllerovi

100 000

Hrádek nad Nisou

Celkové restaurování bočního oltáře sv. Josefa v kost. Sv. Bartoloměje

ŘKF Hrádek nad Nisou

100 000

Chrastava

Kostel sv. Vavřince, Oprava nevyhovující střechy kostela - demotáž pův. krytiny, výměna částečně za novou, výměna klempířských prvků

ŘKF v Chrastavě

100 000

Bílá - Domaslavice

Oprava kapličky - 1. etapa: statické zajištění objektu, odvodnění obj., 2. etapa: restaurování objektu

Obec Bílá

100 000

Levínská Olešnice

Oprava věže kostela Všech svatých - výměna napadených dřevených konstrukcí  a výměna dožilé střešní krytiny za novou

ŘKF Levínská Olešnice

100 000

Kamenický Šenov

Obnova věžních hodin na kostele sv. Jana Křtitele v Kamenickém Šenově

Občanské sdružení SONOW

12 990

Dětřichov

Výměna části střešního pláště na objektu rolnické usedlosti č. p. 67

Zdeněk Praizler

45 000

Zákupy

Obnova části hřbitovní zdi s náhrobníky v areálu kostela sv. Fabiána a Šebestiána

ŘKF Děkanství Zákupy

100 000

Železný Brod - Trávníky

Obnova střechy venkovské usedlosti čp. 262 - Grossovsko

Ing. Bohuslav Křížek

130 000

Horní Prysk

Rekonstrukce střechy kostela sv. Petra a Pavla - další etapa

ŘKF Horní Prysk

100 000

Lomnice nad Popelkou

Statické zajištění vnitřní části objektu fary č. p. 142

ŘKF Lomnice nad Popelkou

50 000

Lučany nad Nisou

Obnova kostela Navštívení Panny Marie v Lučanech nad Nisou

ŘKF Lučany nad Nisou

80 000

Frýdlant v Čechách

Restaurování sochy Piety v Okružní ulici

Město Frýdlant

100 000

Turnov

Restaurování gotického torza na III. skalním bloku v areálu hradu Valdštejn

Město Turnov

90 000

Syřenov - Kumburk

Statické zajištění panenské věže v areálu hradu Kumburk - 2. etapa

Obec Syřenov

200 000

Liberec

Obnova střešních konstrukcí v části objektu bývalých Městských lázní (tesařské práce)

Statuární město Liberec

200 000

Horní Houska

Obnova nástěnných maleb v kapli hradu Houska

Ing. Jaromír Šimonek - Dvůr Lobeč

250 000

Horky u Dubé

Dokončení opravy fasády kaple Nanebevzetí Panny Marie v Horkách u Dubé

Město Dubá

55 000

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky