Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj stabilizuje ekonomickou situaci nemocnic

Šírová Květa

  • 02. 07. 2012 19:08
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rozdílné ekonomické výsledky vykazují obě klíčová zdravotnická zařízení Libereckého kraje. Zatímco však Krajská nemocnice v Liberci se může pochlubit přebytkovým hospodařením, Nemocnice v České Lípě se v loňském roce opět ocitla ve ztrátě. Za nepříznivým hospodářským výsledkem českolipské nemocnice je pokles úhrad od zdravotních pojišťoven, a také neplnění dohod ministerstva zdravotnictví, které dalo během loňské akce „Děkujeme, odcházíme“. Liberecký kraj však věří, že se mu podaří hospodaření nemocnice v České Lípě opět konsolidovat podobně, jako tomu bylo v roce 2010.

„Mrzí nás výsledky hospodaření nemocnice v České Lípě o to více, že se nám v roce 2010 podařilo vypořádat s vleklými dluhy z minulosti, a toto klíčové zdravotnické zařízení se po letech opět ocitlo v černých číslech. Bohužel ještě nebylo v takové ekonomické kondici jako Krajská nemocnice v Liberci, aby se vyrovnalo s kontroverzními kroky Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven,“ říká Zdeněk Bursa.

Těmito kontroverzními kroky míní odborníci zejména dohodu, kterou uzavřelo Ministerstvo zdravotnictví s odboráři v únoru 2011 a jejímž výsledkem bylo zvýšení mezd lékařů. Zároveň však ministerstvo nedokázalo uvolnit některým nemocnicím dostatečné finanční prostředky, aby mohlo mzdy podle dohody navýšit. To znamenalo pro Nemocnici v České Lípě zvýšení mzdových nákladů o 11 milionů korun.

O 29 milionů korun naopak poklesla úhrada od zdravotních pojišťoven, přičemž objem výkonů zůstal prakticky zachován.

„Situaci řešíme rozsáhlou reorganizací, která se týká zejména lůžkových oddělení a LDN. Podle plánu by se měla letos ztráta – ta přitom loni činila více než 43 milionů – snížit a v příštím roce by se měla nemocnice vrátit k vyrovnanému rozpočtu,“ vysvětluje Pavel Petráček.

Zcela odlišná je situace v Krajské nemocnici Liberec. Ta loni skončila se ziskem ve výši 9,7 milionu korun, a to navzdory tomu, že na ni výše uvedené problémy dopadaly také.

„Příčin tohoto pozitivního hospodářského výsledku je hned několik. Finanční situace nemocnice v roce 2008 také nebyla dobrá, přesto však nebyla v tak špatném stavu jako nemocnici v České Lípě. Museli jsme učinit zásadní kroky pro efektivní hospodaření. Dozorčí rada ve spolupráci s vedením nemocnice  průběžně analyzovala výsledky hospodaření společnosti, plnění plánovaných ukazatelů, realizace podnikatelských záměrů společnosti, stav majetku společnosti, finanční plány společnosti a další otázky spojené s činnostmi a rozvojem KNL,a.s.“ konstatuje Zdeněk Bursa.

Obě zařízení jsou zcela klíčová pro poskytování zdravotní péče v Libereckém kraji. Krajská nemocnice Liberec, ve které se mimo jiné připravují na svá budoucí povolání studenti středních zdravotních škol a medici, se počtem ošetřených klientů zároveň řadí
mezi největší krajské nemocnice v rámci celé České republiky.               

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky