Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vyhlásí dotační programy v oblasti vzdělávání a sportu

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 01. 2018 00:00
  • Magazín
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje projednala dne 9. ledna 2018 vyhlášení programů v oblasti školství a sportu. Na vzdělávací projekty jsou v letošním roce vyčleněny prostředky ve výši 4,4 milionu Kč, v programech zaměřených na sport se jedná o částku 23 milionů Kč. Podmínky bude ještě schvalovat Zastupitelstvo Libereckého kraje na konci ledna, žadatelé své žádosti budou moci předkládat v první polovině března.

V oblasti podpory Školství a mládež Dotačního fondu Libereckého kraje budou vyhlášeny
4 programy. Na volnočasové aktivity je vyčleněno 3,1 milionu Kč, na primární prevenci rizikového chování 250.000 Kč; na talentované děti a mládež 250.000 Kč; na kompenzační pomůcky pro žáky s podpůrnými opatřeními 800.000 Kč.

Program volnočasových aktivit si klade za cíl podpořit celoroční činnost sdružení pracujících s dětmi a mládeží v oblasti kulturní, přírodovědné, technické a sportovní na úrovni rekreačního sportu při naplňování a zabezpečení volnočasových aktivit dětí a mládeže a podpora činností škol a školských zařízení zřizovaných v době mimo výkon hlavní činnosti. Prioritou je zachování a rozšíření nabídky celoročních a jednorázových aktivit. Cílem podpory je zkvalitnění podmínek pro volnočasové aktivity dětí a mládeže. Dotace bude poskytována ve výši 20.000 – 50.000 Kč. „O podporu z tohoto programu byl v předchozích letech největší zájem, takže pro letošní rok jsme program posílili o 600 tis. Kč,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Tulpa.

V rámci druhého programu Specifická primární prevence rizikového chování dochází k podpoře škol všech stupňů při naplňování jejich Minimálního preventivního programu školy v roce 2018. Prostřednictvím programu jsou podporovány aktivity zaměřené na předcházení a omezování výskytu jednotlivých forem rizikového chování. Výše dotace se pohybuje od 15.000 do 50.000 Kč.

Třetí program je zaměřen na soutěže a další akce pro děti talentované a nadané. O podporu se mohou ucházet projekty zaměřené na vzdělávání v přírodních a technických vědách a na organizaci vědomostních soutěží pro žáky základních a středních škol na území Libereckého kraje. Účelem programu je zlepšení podmínek pro práci s nadanými dětmi a mládeží. Výše dotace se pohybuje od 10.000 do 30.000 Kč.

Posledním programem je Podpora kompenzačních pomůcek pro žáky s podpůrnými opatřeními. Účelem podpory je podpořit pořízení kompenzačních pomůcek pro žáky s podpůrnými opatřeními. Výše dotace se pohybuje od 10.000 do 90.000 Kč.

V oblasti podpory Tělovýchova a sport, taktéž Dotačního fondu Libereckého kraje, budou pro rok 2018 vyhlášeny dva programy – Podpora sportovní činnosti dětí a mládeže ve sportovních organizacích 2018 a Sportovní akce.

Na podporu sportovní činnosti dětí a mládeže je vyčleněna nejvýznamnější částka, a to 18 milionů Kč. Jak je zřejmé i z názvu programu, podporuje pravidelnou celoroční činnost sportovních organizací zaměřenou na skupinu sportovců do 19 let. O prostředky se mohou ucházet sportovní organizace – spolky a pobočné spolky, které tak mohou získat dotaci od 10.000 do 500.000 Kč. „V letošním roce chceme nově nastavit kritéria pro hodnocení a navrhování výše dotace. Naším záměrem je poskytnout prostředky jednotlivým klubům co nejspravedlivěji podle počtu členů v dětských a mládežnických kategoriích, na prostředky tak dosáhnou nejen velké kluby, ale i menší organizace,“ upřesnil podmínky programu náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Druhý program podporuje realizaci sportovních akcí na území kraje. O dotaci se tak mohou ucházet organizátoři sportovních akcí bez ohledu na právní formu, s výjimkou fyzických osob. Na program je vyčleněna částka 5 milionů Kč a dotace může činit od 50.000 do 300.000 Kč.

„Pro lepší pochopení podmínek programů v oblasti sportu pořádáme 13. února 2018 seminář, na kterém pracovníci odboru školství potenciálním žadatelům poskytnou detailní informace,“ dodal náměstek hejtmana Petr Tulpa s tím, že v průběhu vyhlášené výzvy mohou žadatele samozřejmě individuálně své žádosti konzultovat.

Uvedené programy po jejich schválení Zastupitelstvem Libereckého kraje 30. ledna 2018 budou zveřejněny na webových stránkách /. Žádosti do programů jak v oblasti školství a mládeže, tak tělovýchovy a sportu bude možno podávat od 3. 3. do 19. 3. 2018, přičemž žadatelé se výsledné rozhodnutí dozví na konci května.

Rada kraje schválila vyhlášení dotačních programů pro rok 2018 i v dalších oblastech

V Dotačním fondu Libereckého kraje je nyní částka přesahující 100 milionů korun. Z těchto prostředků se v roce 2018 podpoří i další oblasti, jako je například odvětví cyklistické dopravy, včelařství či působnosti dobrovolných hasičů.

V oblasti požární ochrany byl k zajištění zvyšování akceschopnosti jednotek obcí Libereckého kraje přijat návrh k vyhlášení tří programů. V prvním z nich je předpokládaný objem finančních prostředků ve výši 15.345.788 Kč určený na pořízení, údržbu a opravu technických prostředků. Ve druhém programu Podpora Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje se počítá s předpokládaným objemem určených k rozdělení ve výši 1.326.094 Kč. Třetí program podpoří činnost jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje, a to ve výši 1.000.000 Kč. 

Dotační fond Libereckého kraje má vyhrazeny prostředky dále například pro program Podpory včelařství, kde jsou finanční rezervy na projekty a akce pro rok 2018 v souhrnné výši 1 500 000 Kč, či pro program Rozvoje cyklistické dopravy, jejímž účelem je podpora výstavby, údržby, opravy komunikací a projektové přípravy pro cyklodopravu. Zde je celkový finanční objem ve výši 8.429.000 Kč.

Zastupitelstvo Libereckého kraje bude vyhlášení jednotlivých programů schvalovat na svém lednovém zasedání. Podrobné informace k čerpání jednotlivých dotací je možné získat na adrese: /. Přehled plánovaných výzev pro dotace na rok 2018 naleznete na příslušném webu v sekci DOTAČNÍ KALENDÁŘ NA ROK 2018.

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky