Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Lidé usilovně likvidují následky sněhové kalamity v Libereckém kraji

16. 10. 2009
[id:8925|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Jak dnes informoval hejtman LK Stanislav Eichler v ranním vysílání České televize v pořadu prvního programu Studio 6, je situace v Libereckém kraji stabilizovaná, i když následky nečekaného a silného sněžení ještě občané Libereckého kraje chvíli pocítí. K vyhlášení krizového stavu v celém LK nemusel zatím kraj přistoupit, i když třeba Jablonec nad Nisou už tento krok částečně učinil.

„Situace se neustále mění. Zatímco ráno kolem sedmé hodiny byly silnice II. a III. třídy, které spravuje Liberecký kraj, byť s obtížemi, sjízdné, za půl hodiny už se třeba nedalo projet Bedřichovem, neboť zde popadaly další stromy,“ uvedl příklad hejtman

„Pracovníci Krajské správy silnic, městských technických služeb, profesionální i dobrovolní hasiči pracují na odstranění padlých kmenů, při nehodách, vyprošťují zapadaná vozidla. Jednou větou, na odstranění následků pracuje vše co má nohy a ruce. Všem patří náš dík,“ zdůraznil hejtman.

 

Pokud se týká autobusové dopravy, tak jsou spoje zachovány, ale jezdí se se zpožděním. Omezení je většinou opět  způsobeno spadlými stromy. V případě komplikací mohou cestující volat na informační centra jednotlivých dopravců.

Vlakové tratě z Liberce na Frýdlantsko, Liberecku a Jablonecku jsou neprůjezdné vinou popadaných stromů. Kde to situace umožňuje funguje náhradní autobusová doprava.

Aktuální situaci o jednotlivých spojích a jejich uzavírkách lze nalézt na internetových stránkách Českých drah.

Nejvíce postiženou oblasti je zřejmě Raspenava. Doprava zde není nezajištěna z důvodu popadaných stromů a elektrického vedení. Odstranění škod může trvat delší dobu, zhruba dva dny.

Informace pro veřejnost:

  1. Plán zimní údržby silnic ve vlastnictví kraje byl schválen RK dne 6.10.;
  2. Pro Liberecký kraj zajišťuje zimní údržbu KSS LK příspěvková organizace, tato organizace současně zajišťuje zimní údržbu na silnicích ve vlastnictví státu (I. třídy a Rychlostní komunikace) na základě smlouvy s ministerstvem dopravy;
  3. Celkový přehled údržby dle zvolené technologie:

 

Třída

Celkem km

Z toho

Neudržováno

Předané úseky

Chemickými rozmrazovacími materiály

Zdrsňovacími materiály

Jen pluhováním

bez zvlhčení

se zvhčením

struska, škvára

drť, písek

II.

488,727

 

311,958

 

164,499

0,166

11,838

0,266

III.

1611,601

 

188,048

 

1275,979

62,331

73,021

12,222

Celkem

2100,328

 

500,006

 

1440,478

62,497

84,859

12,488

Dodavatelsky

 

 

21,074

 

113,912

35,573

 

 

Vlast. zaměst.

 

 

478,932

 

1326,566

26,924

 

 

 

Předané úseky jsou úseky, o které se dle dohody stará sousední SÚS nebo město v zájmu snížení nákladů na údržbu (SÚS Mnichovo Hradiště, SÚS  Ústí nad Labem, Město Smržovka, SÚS Královehradeckého kraje).

Dodavatelsky – úseky, na nichž neprovádí zásahy zimní údržby KSS LK vlastními prostředky. na silniční síti zasahuje v Libereckém kraji všech 32 posypových vozů a 12 traktorových radlic nepřetržitě celý den;

  1. Pozor na nejhorší úseky (místa s velkým stoupáním a klesáním):
    1. Silnice I. třídy

                                                               i.      I/35 – Turnov – Liberec v obou směrech;

                                                             ii.      I/10 – za Železným Brodem – provoz byl včera zcela zastaven na 3 hodiny;

                                                            iii.      I/65 – Rádelský Mlýn – Jablonec nad Nisou – v ranních hodinách havaroval kamion převážející 20 tun plechu

                                                           iv.      I/13 Česká Kamenice – Prácheň

                                                             v.      I/14 – úzký průjezdní profil v místech staveb zdí;

    1. Silnice ostatních tříd

                                                               i.      Nejhorší situace včera okolo 12. hodiny – Plavy, Velké Hamry, Semilsko,

Rallye Bohemia – v odpoledních hodinách byly štábem soutěže zrušeny rychlostní vložky, které měly být vedeny po území LK.

5.      Kalamitní situací se pro účely zimní údržby silnic II. a III. třídy podle Plánu ZÚS na příslušné zimní období rozumí taková mimořádná povětrnostní situace, při které správce silnice, resp. zhotovitel zimní údržby silnic KSS LK, není schopen v jedné nebo více oblastí kraje, nebo jen na jedné silnici I. třídy, dodržet závazné lhůty pro zmírňování závad ve sjízdnosti (§ 45 vyhlášky č. 104/1997 Sb.), nebo hrozí překročení předepsané doby odpočinku zaměstnanců mezi směnami a nebo nepřetržitého odpočinku v týdnu, nebo celkového rozsahu přesčasové práce, stanoveného zaměstnavatelem po projednání s příslušným odborovým orgánem (§ 90, 92 a 98 zákona č. 65/1965 Sb. - Zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů). Kalamitní situací není zhoršení nebo přerušení sjízdnosti, způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky, kterými jsou vánice a intenzivní dlouhodobé sněžení, vznik souvislé námrazy, mlhy, oblevy, mrznoucí déšť, vichřice, povodně a přívalové vody a jiné obdobné povětrnostní situace a jejich důsledky (§ 26 odst. 5 zákona č, 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů). Za zcela mimořádných povětrnostních situací, které ohrožují život a zdraví občanů, nebo při bezprostředně hrozících velkých škodách na majetku, se však o kalamitní situaci jedná.

6.      Tato situace včera ani dnes nenastala a s ohledem na předpověď počasí nesvolal ředitel KSS LK „Operační štáb“.

7.      Mimořádná událost je škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka nebo přírodními vlivy. Havárie, které ohrožují životy, zdraví a majetek obyvatel nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací. Krizová situace je mimořádná událost, při níž byl vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav nebo stav ohrožení. Stav nebezpečí vyhlašuje hejtman kraje v případě živelné nebo technologické pohromy, která ohrožuje životy, zdraví lidí a jejich majetek nebo vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek, jestliže intenzita ohrožení nedosahuje značného rozsahu a není možné odvrátit ohrožení běžnou činností správních úřadů a složek integrovaného záchranného systému.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302