Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lidé z lokalit Filka, Protivna a Bobov z oblasti Malá Skála mají nový vodovod

Šírová Květa

  • 18. 07. 2011 16:54

Sdílet článek

Radní LK Jaroslav Podzimek se v pátek 15. července zúčastnil slavnostního předání stavby Vodovod Malá Skála – zásobování lokalit: Filka, Protivna a Bobov.

„Obyvatelé osad Filka, Protivna a Bobov na Malé Skále se díky dotaci z evropských fondů a podpoře Libereckého kraje dočkali lepšího zásobování pitnou vodou a nemusí se tak již bát nedostatku vody, který je trápil každé léto.  Vybudoval se zde nový vodovod v délce 4,5 km za 13 mil. Kč a napojeno bylo 38 nemovitostí,“ řekl radní.

Projekt byl financován z programu Ministerstva zemědělství ČR „Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací“ částkou 5,2 mil. Kč. Liberecký kraj přispěl na výstavbu vodovodu Malá Skála 10% z celkových uznatelných výdajů na realizaci projektu, a to z „Fondu ochrany vod Libereckého kraje“, konkrétně z „Programu vodohospodářských akcí“ ve výši 1,2 mil. Kč. Zbylé náklady krylo Vodohospodářské sdružení a obec Malá Skála.

„Rád bych ještě popřál všem obyvatelům žijícím v této oblasti, aby už v budoucnu nemuseli chodit s nádobami pro pitnou vodu k cisternám, které jim zejména v letních měsících nahrazovaly zdroj pitné vody. Stále častěji se ve světě hovoří o zvýšené nutnosti šetření pitné vody, zejména z hloubkových vrtů. Úprava vody je a bude stále více náročnější,“ dodal Podzimek.

Dříve byli lidé zásobováni vodou ze soukromých studní, které nevyhovovaly hygienickým požadavkům na kvalitu vody a v letním období nedostačující množstvím vody. V rámci stavby bylo napojeno 38 nemovitostí. Část stavby byla prováděna bezvýkopovou technologií s ohledem na minimalizaci zásahů do povrchu komunikace, která je i tak v neutěšeném stavu, a k minimálnímu omezení dopravy. Zbývající pokládka probíhala klasickou metodou – hloubeným výkopem.

Souběžně s výstavbou hlavních vodovodních řádů probíhala i výstavba veřejných částí vodovodních přípojek z prostředků VHS Turnov. Vlastníci napojovaných objektů se podíleli paušální částkou 6.000,-Kč, která z části pokryla projekční a přípravné práce k realizaci přípojek a samotnou realizaci vodovodní přípojky včetně vodoměrné šachty.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky