Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mezinárodní konference se zaměří nejen na archeologii

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 25. 10. 2018 00:00

Sdílet článek

Milovníci kulturního dědictví se ve dnech 9. – 11. listopadu sejdou v hotelu Korunní princ v Turnově na jednání již 15. Mezinárodní konference Památková péče v občanské společnosti Trosky 2018. Záštitu s finanční podporou přijala Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Na páteční podvečer je připraveno vyhodnocení 13. ročníku mezinárodní soutěže Vezmi žlutou barvičku a poté představí Petr Brestovanský ze Severočeského muzea Liberec archeologické objevy v Jablonném v Podještědí.

Sobotní dopoledne pak bude opět v duchu archeologie, např. Jan Prostředník z Muzea Českého ráje v Turnově seznámí účastníky s unikátním objevem gotického kostela v areálu parku v Jilemnici. Dále budou představeny nové objevy v depozitářích Pražského hradu a zástupci z Nitranského kraje představí archeologií na hradě Hrušov.

„Archeologové krajských muzeí Libereckého kraje odvádějí v terénu velký kus práce, často zcela nad rámec své pracovní doby. Skvělé nálezy v Jablonném v Podještědí a v Jilemnici navíc pomohou obě města přivést do centra zájmu návštěvníků. Je na místě takovou práci prezentovat na mezinárodní konferenci,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Odpolední program bude zaměřen na hlavně na zpřístupnění památek nevidomým a sluchově postiženým. Vyhodnotí pilotní projekt zpřístupnění velké naučné stezky v přírodní rezervaci Klokočské skály právě osobám s tímto postižením (na snímku). Lukáš Treml uvede příklady z dobré praxe a předvede praktické ukázky a cvičení s nevidomým lektorem.

 Z konferencí Památková péče v občanské společnosti uplynulých letech vzešly úspěšné projekty Stavaři a archeologie (2007), Stavaři a archeologie z pohledu územního plánu (2009) a běžící projekt Místa paměti od pravěku po současnost (2010). Mediálním partnerem konference je portál Propamátky.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky