Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mezinárodní konference v Turnově bude řešit problematiku technického vzdělávání a řemesel v Euroregionu Nisa

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 09. 2013 16:16
  • Školství

Sdílet článek

Výměna zkušeností a názorů, možnosti uplatnění absolventů odborných škol na společném pracovním trhu a další vzájemná spolupráce. Takové jsou hlavní cíle mezinárodní konference nazvané „Technické vzdělávání v Euroregionu Nisa – společný problém, různá řešení“, která se uskuteční 18. září v Turnově.

Jako lektoři na ní vystoupí například Milan Urban, bývalý ministr průmyslu a obchodu České republiky, Zygmunt Rzucidlo, viceprezident Hospodářské komory řemeslné ve Wroclawi, nebo Regina Gellrichová, ředitelka agentury Pontes ze St. Marienthalu. Své poznatky budou prezentovat také zástupci ministerstva školství ČR, odboru školství Libereckého kraje, saského ministerstva kultury, Rady pro vzdělávání ve Wroclawi a další hosté.

V současné době chybí v oblasti středního odborného školství vzájemná pravidelná spolupráce jednotlivých příhraničních škol Euroregionu Nisa. Školy s podobným zaměřením, které nabízejí studium technických oborů a řemesel, nemají adekvátní srovnání s výsledky svých ´sousedů´. Chybí systematická komunikace, diskuse, výměny zkušeností, ale i společné návrhy na řešení konkrétních problémů. Tento stav bychom proto velice rádi změnili,“ shrnuje důvody pořádání konference Ing. Martin Ditrich, ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje.

Tato akce je v rámci Euroregionu Nisa jednou z nejvýznamnějších, které jsou zaměřené na aktuální problematiku poklesu zájmu o odborné vzdělávání a řemesla. Konference se uskuteční ve čtvrtek 18. září od 10 hodin v areálu Obchodní akademie, Střední hotelové školy a Střední odborné školy Turnov. Její součástí bude také studentský workshop s ukázkami vybraných praktických cvičení. Od 13 hodin se jej zúčastní radní pro školství LK Alena Losová.

„Je důležité, že se nám podařila v Euroregionu Nisa iniciovat tuto konferenci, která by měla představovat začátek mnohem intenzivnější spolupráce. Problematika technického vzdělávání je opravdu identická pro všechny tři země. Navíc inspirace, kterou toto setkání nepochybně nabídne, může napomoci nejen rozvoji řemesel, ale zejména společného pracovního trhu, který je velice perspektivní i pro obyvatele Libereckého kraje,“ připomíná Ing. Martin Ditrich.

Mezinárodní konference „Technické vzdělávání v Euroregionu Nisa – společný problém, různá řešení“ je přístupná také pracovníkům médií. Pozvánka bude zaslána v příštích dnech.

Kontakt pro bližší informace:

Ing. Martin Ditrich

ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje

Tel.: +420 485 101 872

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky