Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministr zemědělství se v kraji zajímal o vodu, zemědělce i dopravu

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 07. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5448|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Ministr zemědělství Petr Gandalovič navštívil v úterý poprvé oficiálně Liberecký kraj. Na jeho cestě jej doprovázel jeho první náměstek Ivo Hlaváč. Na ranči Malevil v Heřmaniích u Jablonného v Podještědí jej na zasedání představenstva Severočeské vodárenské společnosti (SVS) přivítal hejtman Libereckého kraje a předseda SVS Petr Skokan a generální ředitel SVS Miroslav Harciník.

“Voda nás i  pana ministra samozřejmě zajímá, zejména v souvislosti s některými požadavky  Bruselu. Ten nás tlačí do investic, ale podle jeho nynějších podmínek bychom na peníze z Evropské unie  na tyto stavby, zejména čistírny odpadních vod, nedosáhli. Pak by se tyto investice bohužel promítly do ceny vody pro spotřebitele,” vysvětlil hejtman jeden z důvodů účasti člena vlády na zasedání SVS..

Kolem vody se točila i další návštěva Petra Gandaloviče, tentokrát farmy ZEA Sedmihorky, spol. s r.o. Majitel R Stanislav Padrůněk, ministrovi, hejtmanovi, náměstku hejtmana pro zemědělství Radimu Zikovi, předsedovi RAR LK Robertu Erlebachovi, místostarostovi Turnova Aleši Hozdeckému a dalším vysvětloval, že dostatek vody je vedle teploty a kvality vzduchu v našem kraji limitující pro rozvoj zemědělství.

„I proto jsme pozměnili tradiční technologii zpracování půdy před setím. Proto půdu neobracíme, ale řežeme speciálním strojem. Má lepší strukturu, hloubku a  lépe váže vodu. Navíc ušetříme až 14 litrů nafty na jeden hektar,“ vysvětloval Stanislav Padrůněk, majitel farmy, která se zabývá pěstováním obilnin, zejména kukuřice, přípravou osiva a krmiva.

„Každé sedmé zaseté zrno kukuřice v České republice je od nás,“ dodal s tím, že hospodaří na 1650 ha a chová 250 krav.

Ministr jej vyzval, aby v případě, že objeví nějaké dotace, které mají zemědělci v původních státech EU, o nich informoval. Zatím o žádných dotacích „navíc“, neví. Rád prý v Bruselu takové praktiky zažaluje. Uvedl také, že Evropská unie nově už nedovoluje jakoukoliv podporu domácí potravinářské a zemědělské produkce.

 „Letos končí výjimka i na dotace ošetření hovězího dobytka na jatkách,“ upozornil Radim Zika s tím, že se mění i  kriteria pro udělování národní značky kvality Klasa. Tu už nebudou moci získávat jen české potravinářské výrobky.

„Proto jako předseda Komise pro životní prostředí a zemědělství Rady Asociace krajů ČR připravuji  koncept podpory regionálních potravinářských výrobků v rámci České republiky. Takto to funguje například ve spolkových zemích v Německu, a nikdo z Bruselu jim do toho nemůže mluvit,“ doplnil.

Ministr zemědělství se zajímal také o osud rychlostní komunikace R35 Českým rájem.

“Liberecký kraj může navrhnout jen jednu trasu, neboť ta druhá možnost patří na území Středočeského kraje. Nám jde o to, aby došlo k napojení dopravně odříznutého Semilska, Jilemnicka a Lomnicka také na Královéhradecký kraj,” uvedl hejtman Petr Skokan a připomněl stanovisko středočeského hejtmana Petra Bendla. Ten prohlásil, že klidně „tzv. jižní“ variantu postaví, ale rovnou z Mladé Boleslavi na Jičín a Libereckému kraji tak zůstane doprava a kamiony ucpané silnice.

Třetí zastávkou cesty po Libereckém kraji byla prohlídka brusírny perlí, kozí farmy a sýrárny ve Výletním areálu v Pěnčíně na Jablonecku. V doprovodu spolumajitele farmy a sýrárny Fipobex s.r.o. Josefa Pulíčka, krajských hostitelů  a  starosty Pěnčína Richarda Hübela prošel ministr celým komplexem a ptal se na podrobnosti při výrobě sýrů a chovu koz i ovcí.

“S panem ministrem jsme hovořili  i možnosti státních dotací do zemědělství, třeba na ošetřování pastvin,” uvedl Josef Poulíček, který „má“ na starosti 200 koz, 100 ovcí a 250 ha.

„I zde v Pěnčíně se potvrdilo, že některé požadavky naší veterinární správy jsou někdy přehnané a omezují drobnou zemědělskou výrobu,“ podotkl Radim Zika

Večer se sešel Petr Gandalovič se starosty obcí a měst LK zvolenými za ODS a libereckým primátorem Jiřím Kittnerem v Liberci na pracovní večeři.



Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky