Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministryně školství při návštěvě Libereckého kraje ocenila podporu sklářských oborů

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 04. 04. 2016 17:13
  • Školství

Sdílet článek

Více peněz na podporu sklářských oborů ve školách přislíbila Libereckému kraji ministryně školství Kateřina Valachová. Kraj by je měl získat v příštím školním roce. Při dnešní návštěvě Libereckého kraje o to ministryně informovala hejtmana Martina Půtu a Alenu Losovou, radní pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Libereckého kraje.

Program bude určen všem krajům, avšak ty, které se již nyní intenzivně sklářským oborům věnují a podporují vzdělání v této oblasti, budou moci dosáhnout na více peněz než dosud. „V Libereckém kraji se daří propojovat vzdělávání tak, jak má a je vidět velká podpora směrem ke sklářským oborům. Zvýšením možnosti čerpání dotací chceme kraje, které se těmto oborům již nyní věnují, v jejich úsilí ještě více motivovat,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová. Vyzdvihla také aktivity Libereckého kraje v oblasti duálního vzdělávání, kdy školy úzce spolupracují se zaměstnavateli. „Spolupráce škol a zaměstnavatelů již na řadě míst funguje, například je před popisem dohoda o spolupráci novoborské sklářské školy a společností Preciosa,“ řekla radní Alena Losová s tím, že se do spolupráce postupně zapojuje stále více firem i škol. 

Ministryně při své návštěvě Libereckého kraje osobně navštívila Vyšší odbornou školu sklářskou a střední školu v Novém Boru nebo diskutovala se zástupci sociálních partnerů. Přítomné zástupce základních, středních i vysokých škol, měst a obcí i oborových svazů zajímaly zejména změny ve financování regionálních školství. Hovořilo se i o karierním řádu učitelů nebo kapacitách mateřských a základních škol. Účastníci apelovali také na to, aby se více cílilo na zlepšení postavení učitelů ve směru k žákům, ale i rodičům a široké veřejnosti.       

„Zvýšení prestiže učitelského vzdělávání je více než aktuální. Pokud budou z pedagogických fakult vycházet absolventi, pro které práce učitele je až poslední volbou, situace se nezlepší. Na učitelské místo musí mít takovou nabídku, která stojí za to. Bez peněz pro školství to nepůjde,“ okomentoval hejtman Martin Půta.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky