Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mistrovství světa v karate odstartovalo v Liberci

Šírová Květa

  • 21. 05. 2011 10:00

Sdílet článek

Zahajovacím ceremoniálem odstartovalo v pátek v Centru Babylon Mistrovství světa v Liberci. Zahájení ojedinělé akce se zúčastnil také hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

„Velmi rád jsem přijal záštitu nad letošním Mistrovstvím světa v karate, který se po čtyřech letech vrací do Evropy, speciálně do České republiky, Libereckého kraje a Liberce. Je to jistě velký úspěch pořadatelů, kteří uspěli při výběru místa konání v konkurenci Srbska, Irska a Jihoafrické republiky a budou hostit šampionát poprvé v historii ve středoevropské zemi. Vážím si toho, že hostitelem Mistrovství světa v karate se stalo město Liberec v Libereckém kraji, což potvrzuje, že tak sportovně vybavený region je schopen zajistit výborné podmínky i pro netradiční sporty, a tak věřím, že bude vrcholnou událostí pro všechny karatisty a všechny příznivce bojových umění,“ řekl v úvodním proslovu hejtman.

Při slavnostním zahájení se představili výpravy karatistů z celého světa a jako hosté vystoupil Dětský pěvecký sbor Vrabčáci a taneční a pohybová škola ILMA.

Mistrovství světa v karate bude probíhat v Tipsport areéně v Liberci po celý víkend a zakončí ho v neděli 22.5. od 19 hodin medailový ceremoniál v Centru Babylon. Karate není v současnosti olympijský sportem, mistrovství světa se koná každé dva roky. Jedná se o historicky první takto významnou a velkou akci karate, která se v České republice uskuteční.

Mistrovství světa v karate zahrnuje kromě sportovních aspektů také společenskou stránku. Jednak umožňuje setkání lidí z celého světa se stejnými zájmy, zároveň prezentuje ideály, které daný sport zosobňují. Jednou ze základních hodnot, kterou by jakýkoliv sport, nejen karate měl prosazovat, je samozřejmě fair play. Za tímto souslovím se skrývají zásady čestného soupeření, ale i úcta k ostatním soutěžícím a ochota pomoci v případě, že dojde k ohrožení zdraví či dokonce života ať již kolegy či soupeře.

Karate je v celém světě známé tím, že pochází z ostrova Okinawa, který je součástí Japonského císařství. Japonsko bylo v posledních dnech stiženo tragickou přírodní katastrofou, z jehož následků se bude země velice dlouho zotavovat. Proto se organizátoři Mistrovství světa v karate WKC rozhodli podpořit japonské obyvatele Celý výtěžek ze vstupného, které činí pouhých několik desítek korun, půjde na pomoc lidem postiženým zemětřesením a následným tsunami přes japonskou ambasádu do nejvíce postižených oblastí.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky