Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí lidé se mohou přihlásit do soutěže JuniorErb

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 02. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6080|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Koncept nové nezávislé soutěže JuniorErb volně navazuje na několik úspěšných a dlouhodobých projektů, které v mnoha případech přesahují rámec České republiky. Jde například o aktivitu Junior Internet (www.juniorinternet.cz), jež se stala odrazovým můstkem pro řadu mladých lidí věnujících se aktivně internetu, stále populárnější soutěž Zlatý Erb (www.zlatyerb.cz), která hodnotí nejlepší webové stránky a elektronické služby měst, obcí a krajů, a konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (www.isss.cz).

Nová soutěž je určena mladým lidem do 18 let, kteří se aktivně zajímají o internet a svoje znalosti, energii a nadšení využívají ve prospěch místních komunit či celé společnosti.

Řada mladých lidí má značný potenciál a znalosti v oblasti informačních technologií a internetu. Mnozí vytvářejí webové stránky a internetové projekty na opravdu profesionální úrovni. V některých případech jde o osobní či třídní webové stránky, jindy o celé internetové magazíny, portály a profesionální služby. Jiní mladí lidé se rozhodli prostřednictvím internetu představit město nebo obec, kde žijí, seznámit zájemce se zajímavou turistickou lokalitou, mikroregionem nebo třeba veřejnou institucí. A právě na takové aktivity se chce prioritně zaměřit soutěž JuniorErb.

„Některé úspěšné projekty už byly oceněny v rámci Junior Internetu v uplynulých letech,“ poznamenává Jiří Peterka, jeden ze zakladatelů Junior Internetu.

„Typickým příkladem je třeba dětská internetová televize TV Sedr (tv-sedr.wz.cz), která pravidelně informuje o dění v obci Otvice a jíž vytváří patnáctiletý Patrik Rajs se svými kamarády. V rámci průběžného hodnocení webových stránek přihlášených do soutěže Zlatý Erb se často setkáváme s tím, že za webovými stránkami měst, obcí a regionů stojí právě děti starostů, tajemníků obecních úřadů či zastupitelů, které mají k veřejné správě tak nějak blíže,“ říká Jan Savický ze Sdružení Zlatý Erb.

Nová soutěž JuniorErbpodle něj  může výrazně podpořit participaci mladých lidí na veřejném životě a povzbudit jejich zájem o dění v obci či regionu, kde žijí. Je také příležitostí pro starosty obcí a měst, aby přihlásili projekty svých mladých občanů, zhodnotili potenciál, který v nich mají, a možná dokonce ušetřili z obecního rozpočtu prostředky na zpracování profesionální webové prezentace.

Soutěž JuniorErb je otevřena všem mladým lidem do 18 let. Do soutěže se mohou hlásit mladí lidé přes Internet do 15.2.2008 na adrese http://juniorerb.juniorinternet.cz. Pokud tedy ve svém městě, obci či okolí znáte nějakého mladého tvůrce, dejte mu o soutěži vědět.

Výsledky budou prezentovány na konferencích Junior Internet 29. března 2008 a Internet ve státní správě a samosprávě, která se bude konat tradičně na počátku dubna v Hradci Králové.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky